Skrev ”Lush Life” – här är kvällens låtskrivare i Melodifestivalen 2019
Melodifestivalen 2019 

Skrev ”Lush Life” – här är kvällens låtskrivare i Melodifestivalen 2019

Emanuel Abrahamsson vid utdelningen av Musikförläggarnas pris på Berns i Stockholm 2017. Den prisade låtskrivaren har bland annat skrivit Zara Larssons världshit ”Lush Life”. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

En lång rad låtskrivare kommer att synas i rutan i kväll. Här är kunskapen du behöver för att hänga med i paraden.

Kvällens kung är åtminstone på förhand Jimmy Jansson. Den trefaldiga melodifestivalartisten har lyckats allt bättre som låtskrivare, och i år har han fått med hela fem bidrag. Det är flest av alla låtskrivare tillsammans med Thomas G:son. Tre av låtarna tävlar i kväll: Andreas Johnson, Hanna Ferm & LIAMOO och Margaret.

I andra deltävlingar har han också Zeana feat. Anis Don Demina och Dolly Style, och sammantaget får vi där en bild han vilken huvudsaklig stil denne kameleont har.

Jimmy Jansson tävlade som artist 2002, 2005 och 2007. Foto Bertil Ericson/TT

Anderz Wrethov är också tongivande i kväll med två bidrag: Margaret och Jan Malmsjö. Sammanlagt i år har han med fyra bidrag. Jan Malmsjös ”Leva livet” har han skrivit tillsammans med systern Elin Wrethov och Johan Bejerholm, som båda var med på Hasse Anderssons framgångssaga för fyra år sedan. Den skånska uppsättningen jobbar återigen med en skånsk artist i form av Malmsjö.

Anderz Wrethov vet att nå framgång och kommer senast från silvermedaljen i Eurovision 2018 som en av låtskrivarna till Cyperns ”Fuego”.

Bakom kulisserna har Anderz Wrethov ännu fler fingrar med i spelet. Han och skivbolagets Robert Skowronski, kallad 2010-talets Bert Karlsson, initierade ett låtskrivarläger hos Anderz. De inbjudna låtskrivarna skapade där fyra av de tjugoåtta bidragen i årets festival, och Wrethov är på så sätt inblandad direkt eller indirekt i sju bidrag i år. Dessutom skrevs där ”Bigger Than Us”, låten som i går blev klar som Storbritanniens bidrag i Eurovision 2019.

Andreas Johnsons ”Army of Us” och Margarets ”Tempo” som tävlar den här veckan är skrivna i Anderz Wrethovs studio.

Anderz Wrethov tog silvret i Eurovision förra året för Cypern och är en av flera profilstarka låtskrivare i veckans deltävling. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mer om låtskrivarna i Malmö

Bidragen i startordning.

1. Army of Us – Andreas Johnson
Låtskrivare: Andreas Johnson, Jimmy Jansson, Sara Ryan, Andreas ”Stone” Johansson och Sebastian Thott. Sebastian Thott debuterar. Sara Ryan är SaRaha, som gick till final som artist 2016. Andreas Johnson har själv erfarenhet av att tävla enbart som låtskrivare, bakom YOHIO 2014. Som artist tävlar han för sjunde gången på fjorton festivaler.

2. I Do Me – Malou Prytz
Låtskrivare: Isa Tengblad, Elvira Anderfjärd, Fanny Arnesson och Adéle Cechal. Fyra unga låtskrivare. Isa Tengblad är känd för sin medverkan som artist 2015 och 2016.

Isa Tengblad var senast med i Melodifestivalen 2016. Foto: Marcus Ericsson/TT

3. I Love It – Oscar Enestad
Låtskrivare: Emanuel Abrahamsson, Parker James och Oscar Enestad. Emanuel Abrahamsson är en glödhet låtskrivare, även om han är debutant i Melodifestivalen. Han var med och skrev ”Lush Life” till Zara Larsson och har vunnit priset som Årets låtskrivare i Denniz Pop Awards. Låtskrivaren Parker James är en ung amerikansk kille som var med och skrev Felix Sandmans bidrag förra året.

4. Leva livet – Jan Malmsjö
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Elin Wrethov och Johan Bejerholm. Gänget som skrev ”Guld och gröna skogar” åt Hasse Andersson. Se också ovan.

5. Nakna i regnet – Vlad Reiser
Låtskrivare: Lukas Nathansson, John Hårleman, Vlad Reiser och Chris Enberg. Alla låtskrivarna debuterar i Melodifestivalen. Vlad Reiser där dessutom relativt ny som låtskrivare, men de andra i gänget har större erfarenhet.

6. Hold You – Hanna Ferm & LIAMOO
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Fredrik Sonefors, Hanna Ferm och Liam Pablito Cacatian Thomassen. Låtskrivaren Fredrik Sonefors, född 1986, skrev hitten ”Där jag hänger min hatt” till Norlie & KKV och ”Rainmaker”, temalåten till Eurovision Song Contest i Danmark 2014. Han har också skrivit låtar till Måns Zelmerlöw. Debuterar i Melodifestivalen. Låten är också skriven av Jimmy Jansson och artisterna själva.

7. Tempo – Margaret
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jimmy Jansson, Laurell Barker och Sebastian von Koenigsegg. Laurell Barker har med sitt andra bidrag i Melodifestivalen efter att ha debuterat med Renaida förra året. Sebastian von Koenigsegg är – som podden Schlagerfesten tidigare berättat – son till en känd biltillverkare och debuterar nu i Melodifestivalen.

Man kan också notera att artisterna själva har varit med och skrivit merparten av bidraggen. Malou Prytz, Jan Malmsjö och Margaret är de som inte varit med och skrivit sina låtar.

English summary

The roster of songwriters in tonight’s Melodifestivalen semi final includes Anderz Wrethov, composer of ”Fuego”, the Cypriot silver medalist entry of the 2018 Eurovision Song Contest. Another notable songwriter is Emanuel Abrahamsson, who has won Songwriter of the Year at the Denniz Pop Awards and written ”Lush Life”, the Zara Larsson worldwide hit song.

Missa inte:

Lyssna på klipp från bidrag och se ett smakprov från repetitionerna på SVT Play