Okategoriserade 

Skrällar – därför föll favoriterna i Andra chansen

Vinnarna i Andra chansen 2015. Foto: Stinna Stjernkvist/SVT

Favoriterna föll som furor i Andra chansen i Melodifestivalen 2015. Av artisterna det snackats mest om var det bara Samir & Viktor som höll för trycket i sändningen.

Det nya upplägget med fyra raka dueller skapade ett helt nytt program. Plötsligt fanns det oceaner av programtid att fylla för innehållsredaktionen. I greenroom minglade artisterna under tiden och stämningen var småtrevlig.

Artister som ännu inte uppträtt var inne och pratade, och det blev inte alls lika spänt som det ofta kan bli, särskilt i Andra chansen. Det nya upplägget, där artisterna bara uppträdde en gång var – och bara fick resultat en gång – var mer skonsamt för de tävlande än upplägget varit tidigare år.

Upplägget innebar också att man måste analysera duellerna som fyra helt olika tävlingar.

När Linus Svenning ställdes mot Andreas Weise blev det skåningen som gick segrande ur duellen, och besvikelsen hos Andreas Weise efteråt var inte att ta miste på. Linus Svenning är på väg att bli Andra chansen-kung efter att ha tagit sig vidare från programmet två år i rad.

Effekten att tittare ”röstar bort” det bidrag som de inte vill ha i duellerna finns i Andra chansen, och kanske drabbade det Andreas Weise. Linus Svenning har också fler direkta fans, vilket kan vara nog så viktigt i det här sammanhanget. Weise var favoriten på förhand, men Linus vände tävlingen.

Hasse Andersson slog ut Kristin Amparo, som i åtminstone en kvällstidning utsågs till vinnare av Melodifestivalen 2015 redan i deltävlingen. Man kunde känna av favoritfallet under veckan när allt fler pratade om Hasse Andersson och oddsen föll. Han är en favorit i alla åldrar.

Att komma från den senaste deltävlingen kan vara en fördel i Andra chansen, och möjligen hade Hasse ett sådant momentum med sig. Kristin Amparos stiliga nummer, som älskas av musikaliska finsmakare, blev bortvalt till förmån för ett brett och folkligt bidrag.

Dinah Nah blev den tredje skrällen på rad när hon slog ut Dolly Style. Om bidraget som tilltalar yngst målgrupp vann i duellen innan vann den äldre målgruppen här. Dinah Nah kommer liksom Hasse Andersson från den fjärde deltävlingen och lyckades få ut max av det.

Dolly Style går längre i sitt uttryck och blir därmed smalare. De älskas av barnen, men i den här duellen valde fler att rösta på den bredare poplåten. Med Dinah Nah har de tuffare poptjejerna lyckats ännu en gång. Den tid då de ständigt åkte på bakslag i Melodifestivalen verkar vara förbi. Kanske var Love Generation ett par år före sin tid.

I den sista duellen återställdes till sist ordningen för de flesta som satt odds och tyckt till på förhand. Samir & Viktor var storfavorit mot Behrang Miri feat. Victor Crone (förstärkta av Malena Ernman).

Inte ens de näthatare som Samir & Viktor känt sig nedtryckta av tidigare kunde rösta bort dem. Har man hundratusentals följare på sociala medier finns det en uppbackning som kan räcka till en finalplats.