Okategoriserade 

Siffrorna visar: Loreen hade kunnat vinna Melodifestivalen 2017 – tack vare internationella juryn

Juryns makt var stor i finalen. Så stor att de hade kunnat skicka Loreen och ”Statements” till Eurovision Song Contest.

Jag tillfrågade utländska journalister under finalveckan om hur de hade röstat, och de lyckades förutspå Robin Bengtssons seger hos jurygrupperna med god precision.

Men efter finalen ställde jag av nyfikenhet en annan fråga till dem: På vilken plats hade du rankat Loreen om hon varit med?

Många har hävdat att hon skulle ha gått bättre i Eurovision än i Melodifestivalen – kanske rent av vinna igen. Konstnärlighet brukar stå högt i kurs i den stora tävlingen.

Nu är vi alltså inne på en alternativ verklighet! Det tänkta scenariot är att Loreen vunnit sin duell i Andra chansen och tävlat i finalen i stället för Anton Hagman. På riktigt vann ju Anton duellen med 52,3 % av rösterna.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Resultatet av den här undersökningen är gastkramande. Loreen skulle nämligen ha vunnit juryomröstningen i finalen klart, om vi får lita på de utländska journalisterna.

För att simulera hela resultatet i finalen behöver vi göra några antaganden, och här finns det så klart tolkningsutrymme.

  • De åtta sista bidragen i resultatlistan i folkets omröstning fick mellan 37 och 30 poäng. För enkelhetens skull har jag här räknat med att Loreen hade fått 35 poäng av folket.
  • För att simulera resultatet från jurygrupperna har jag låtit Loreens rankning från journalisterna – i den ordning jag tillfrågade journalisterna – inflyta i de respektive internationella jurygruppernas rankningslista. Ordningen jag har valt är helt enkelt den från programmet som jurygruppernas poäng presenterades i. Det betyder att Robin Bengtssons och Nanos poäng minskats med ett hack i skalan vid de tillfällen då Loreen rankats före dem.
Grafik: Marcus Björkander/Schlager-Micke och hans vänner
Så blir finalresultatet med Loreen-simuleringen. Grafik: Marcus Björkander/Schlager-Micke och hans vänner

Resultatet: Robin Bengtsson vinner Melodifestivalen 2017 – EN poäng före Loreen!

De journalister jag frågade kommer från bland annat Tyskland, Ukraina, USA, Nederländerna, Israel och Lettland. Det är bara delvis samma personer som jag tillfrågade i den nämnda införpanelen. Urvalet bestod helt enkelt av vilka personer som jag lyckades få tag på på efterfesten, kompletterat med enstaka ytterligare via Facebookmeddelande för att komma upp i elva röstande (motsvarande de elva jurygrupperna).

Inför den avgörande veckan skrev jag att Loreens uttåg ritat om kartan till finalen. Det var det här jag menade.

Toppstriden hade sannolikt fått en helt annan karaktär i lördags om Loreen hade varit med.

Resultatet av den här simuleringen visar hur radikalt ”Statements” lyckades dela olika lyssnargrupper.

Men det visar också hur stor makt internationella juryn hade i Melodifestivalen 2017. Även om folket hade placerat Loreen på sista plats med 30 poäng i finalomröstningen hade hon vunnit, om bara den verkliga juryns poäng varit något högre än i min undersökning.