Senaste nytt från dagens Andra chansen-rep
Andra chansen 

Senaste nytt från dagens Andra chansen-rep

Bild: Margaret och Moncho. Artisterna presenteras live på scen i duellparen i början av programmet. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Under eftermiddagen repeterar SVT-produktionen hela Andra chansen-programmet inför tom arena. Här testar man för första gången programinnehållet och alla bidrag i ett svep inför det riktiga genrepet i kväll.

Programmet inleds med ett nummer som tar fasta på att det är dueller som gäller i Andra chansen. Det har hänt förr, men aldrig på det här sättet. Till genrepet i kväll kan jag berätta mer om höjdpunkterna programinnehållet.

Sedan presenteras tävlingen, och i stället för stillbilder som i deltävlingen går duellanterna går ut på scenen i par.

På repetitionen i dag måste inte artisterna använda scenkläder, men vad jag kan se passar alla på att ha en seriös kandidat till tv-dressen. Den modeintresserade Margaret repar i gul glansig byxdress. Det är inte samma gula kreation hon använde på repetitionen i går och inte heller den gula dress som hon testade på torsdagens repetition i deltävlingen.

Efter Margarets och Monchos framträdanden visas en snabbrepris. Sedan pratar David Lindgren och Fab Freddie en kort stund, och efter det ropas resultatet upp direkt. Fab Freddie gör en snabb segerintervju med vinnaren i greenroom.

Sedan är det dags för duell två. Renaida repeterar i scenkläderna från deltävlingen. I går testade hon andra kläder som inte var avsedda som scenkläder till tv-framträdandet. Men hon trivdes så bra i går att hennes manager funderade på att byta. Men just nu är det alltså fördel deltävlingskläderna.

På fötterna har Renaida kvar sina orange skor. En klack är lös, och här om dagen var hennes management hos en skomakare i Kristianstad som gav en professionell bedömning av att det kommer att hålla. Det är oklart hur tillförlitlig den bedömningen var – skomakaren hade aldrig i sitt liv sett Melodifestivalen och hade knappast koll på hur Renaidas nummer ser ut. Klacken kan fortfarande gå av mitt i sändningen.

Team Olivia Eliasson funderar på sätta UV-tejp under ögonen på dansarna, så att det ser ut som om ögonen lyser, ungefär. Men på repetitionen i dag ser dansarna ut som i deltävlingen.

Det här är ett nummer som tv-produktionen har fått jobba hårt med, både för att det är annorlunda och tekniskt och att tricking-dansarna inte har gjort så mycket tv tidigare och behöver tid för att bli helt positionssäkra. Men på repetitionerna inför Andra chansen är det tajtare än jag sett det någon gång tidigare.

Veckans gästartist i mellanakten ”Svenska klassiker” kör man i dag efter framträdandena men innan resultatet i duell två. Dramaturgiskt blir det en annorlunda känsla, det här är som fyra små program i ett. Jag kan berätta mer om mellanakten senare i dag.

Felix Sandman har precis som på repetitionen i går en lite mer uppklädd och mindre säckig jacka än i deltävlingen.

Klipp från torsdagens repetition.

Här tog man paus på en kvart i eftermiddagens repetition. Sedan blir det folkligt med Fab Freddie, när två personer i publiken får tävla om biljetter till finalen av Melodifestivalen med en klassisk tävling där det handlar om att gissa låt-intron.

Produktionen ber Sigrid Bernson att köra sitt bidrag två gånger. Man tränar lite extra på att få till lyftet som avslutar låten. Det skiljer sig från deltävlingen eftersom dansaren som lyfter Sigrid dyker upp från kulisserna i stället för att dras upp från publiken. Sigrid kör som alltid hundra procent på alla rep.

Mendez är sista artist ut, och på dagens repetition saknas en av de kvinnliga dansarna. Hon är dubbelbokad i dag och dansar med Zara Laresson men är tillbaka igen på lördagen.

I slutet av programmet får vi som brukligt se alla sedan tidigare klara finalbidrag. Sedan presenteras som sista programpunkt startordningen i finalen. Christer Björkman har kommit upp på scen till det här inslaget de senaste åren, men den här gången sköter programledarna presentationen på egen hand. Vi får se om det kommer att slipas till direktsändningen, mycket kan som alltid ändras under det sista dygnet.

Nu gör vi oss redo för genrep. Efter det kommer jag som vanligt att spana in lite extra hur det har gått när Melodifestivalklubben frågade genrepspubliken om deras favorit.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Fakta: Andra chansen

Duell 1:

• In My Cabana – Margaret
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Linnea Deb, Arash Labaf, Robert Uhlman. Bidragsbibeln: Margaret.

• Cuba Libre – Moncho
Låtskrivare: Jimmy Jansson, David Strääf, Markus Videsäter, Axel Schylström, Moncho Monserrat. Bidragsbibeln: Moncho.

Duell 2:

• All the Feels – Renaida
Låtskrivare: Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer, Lukas Hällgren. Bidragsbibeln: Renaida.

• Never Learn – Olivia Eliasson
Låtskrivare: Anton Ewald, Jonas Wallin, Astrid S. Bidragsbibeln: Olivia Eliasson.

Duell 3:

• Every Single Day – FELIX SANDMAN
Låtskrivare: Noah Conrad, Tony Ferrari, Parker James Nornes, Jake Torrey, SANDMAN. Bidragsbibeln: FELIX SANDMAN.

• Songburning – Mimi Werner
Låtskrivare: Göran Werner, Mimi Werner, Niki Niki, Carl Varga, Johan Åsgärde, Oliver Lundström. Bidragsbibeln: Mimi Werner.

Duell 4:

• Patrick Swayze – Sigrid Bernson
Låtskrivare: Andrej Kamnik, Josefin Glenmark, Peg Parnevik, Sigrid Bernson. Bidragsbibeln: Sigrid Bernson.

• Everyday – Mendez
Melodifestivaldeltagare 2002–2003 efter att ha haft flera hitsinglar omkring millennieskiftet. Med bidraget ”Adrenaline” anses han ha öppnat dörren för nya stilar i tävlingen. Mendez bor i dag i Chile. Låtskrivare: Leopoldo Mendez, Jimmy Jansson, Palle Hammarlund. Bidragsbibeln: Mendez.

Läs mer: 

Christer Björkman om duellerna i Andra chansen