Okategoriserade 

Se årskrönikans höjdpunkt: Så hamnade Webb-Lina Åhman i händelsernas centrum på Eurovision

I årskrönikan över Melodifestivalen 2105 fick vi se en av de roligaste bakom kulisserna-historierna från Eurovision.

Allt är klart. Sverige och Måns Zelmerlöw ropas upp som vinnare av Eurovision Song Contest 2015. Publiken jublar, både i arenan och hemma i tv-sofforna.

Och ingen märker det som utspelar sig i bild alldeles bakom Måns – hela vägen från greenroom fram till scenen.

Jag själv direktrapporterar sändningen från pressrummet och får material från webbens fotograf, reporter och allmänt kunniga Lina Åhman – som sitter med Måns Zelmerlöw, kören, låtskrivarna och Christer Björkman i greenroom.

En intet ont Lina (till höger) firar avklarat värv i semifinalen. Foto: Jessica Gow/TT
En intet ont anande Lina (till höger) firar avklarat värv i semifinalen. Foto: Jessica Gow/TT

Möjligheten att Sverige skulle vinna fanns, och på förhand hade gänget pratat om vad de skulle göra. Alla skulle följa med på segerpromenaden, winners walk, från greenroom till scenen.

Men i ett sent skede kom man i stället överens om att det blev bättre om Måns gick ensam. Övriga skulle möta upp på scenen via en bakväg.

Måns berättar själv i årskrönikan vad som hände.

– Den enda som inte hör detta är Lina. Som går två meter bakom mig hela winners walk med en selfie-pinne, och hela tiden tror att resten av gänget är med.

Jag har nu källkontrollerat detta med Lina själv. Och tydligen hade informationen om den alternativa färdvägen fram till scen inte heller gått fram till Christer Björkman. Lina är ju på plats för att ta bra bilder till webben.

– Christer tar tag i mig, puttar fram mig och säger kör, säger Lina.

Sedan är hon fullt inriktad på att sköta kameran och vifta med svenska flaggan.

– Det är först när hon stöter in i Conchita på scen som hon inser att hon är ensam. Med en selfie-pinne. Och syns i varje bild, säger Måns.

Lina bekräftar.

– Det var då jag insåg att jag stod där ensam på scenen med henne och Måns inför 220 miljoner tittare, säger hon.

WIEN 20150523 Måns Zelmerlöw vinner Eurovision Song Contest 2015 med bidraget Heroes. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070
Måns har fått segerstatyetten och kramar Conchita Wurst. Lina Åhman försöker smälta in i bakgrunden. Foto: Jessica Gow/TT

Så hur tar man sig ur en sådan knipa?

– Jag fick panik och tänkte först gömma mig bakom programledarpodiet. Men det täckte inte så mycket, så jag ställde mig bara vid scenkanten till höger och tänkte att kamerorna åtminstone kunde klippa bort mig. Men då kom det upp en steadicam som cirkulerade Måns, så jag syntes mer än vad jag hoppats.

– Till sist stod jag där jag stod och förväntade mig att få en hockeytackling från sidan av någon i produktionen. Men eftersom det inte inträffade fortsatte jag att jobba genom att ta bilder och snapchatta. Sedan anslöt de andra och då smälte jag ju in lite bättre.

Se Linas historiska bilder infrån gruppen i greenroom när Sverige vann Eurovision 2015.

Lina kommer att vara med oss hela Melodifestivalen 2016. Kanske i greenroom.

Gott nytt år!