Sarah Dawn Finer korar Sveriges Eurovisionvinnare
Eurovision 2020 

Sarah Dawn Finer korar Sveriges Eurovisionvinnare

Nu är det klart att Sarah Dawn Finer blir programledare för ”Sveriges 12:a”, torsdagen den 14 maj. I programmet kommer Sarah att samla ihop tittarnas poäng och kora svenska folkets Eurovisionvinnare 2020.

– Jag älskar direktsändningar, när vad som helst kan hända. Och att leda Sveriges 12:a är verkligen en stor ära! Det är så klart synd att Eurovision ställs in i år, men det är ju lätt att förstå varför. Så därför känns det extra roligt att med detta program, en stor godisskål för alla Eurovisionälskare, att sprida glädje och musik. Det är något som vi alla behöver just nu, säger Sarah Dawn Finer.

Sarah har själv aldrig tävlat i Eurovision, men har stor erfarenhet av programmet. Hon var bland mycken annat ciceron för de svenska tittarna från ”Eurovision Song Contest’s Greatest Hits”, tävlingens 60-årsjubileum 2015.

– Jag har verkligen fått känna på kraften och kärleken då jag lett ”Eurovision Song Contest’s Greatest Hits” och även ”Inför ESC”. Dessutom har jag medverkat som mellanakt i Malmö 2013 och i Stockholm 2016, både som Lynda Woodruff och som mig själv.

– Sarah känns som det perfekta valet att leda vår alternativa tävling. Hon är superförankrad i Eurovision och har en stor kärlek till sammanhanget. Vi kommer garanterat att leverera en härlig kväll med mycket nostalgi och aktuell spänning, säger Christer Björkman, producent för Sveriges 12:a.

SVT:s Eurovisionvecka startar lördagen den 9 maj med Inför ESC där David Sundin med Christer Björkman som sidekick presenterar årets 41 bidrag. Vilka 25 bidrag vill den svenska publiken se i final? Röstningen sker i Melloappen, där man också kan se alla bidrag. Röstningen i appen öppnar redan den 4 maj.

Torsdagen den 14 maj direktsänds Sveriges 12:a. I programmet visas de 25 finalister som tittarna har röstat fram i Melloappen under veckan. Där och då röstar tittarna igen och korar svenska folkets Eurovisionvinnare 2020. Det blir också tillbakablickar på Eurovisionminnen och klipp från Sveriges två egna Eurovision, 2013 och 2016. På plats är också Melodifestivalvinnarna The Mamas, som framför ”Move”. Idémakare och producenter för Sveriges 12:a är Christer Björkman och Edward af Sillén.

Lördagen den 16 maj sänder SVT och många andra länder i Europa Eurovision: Europe shine a light – en två timmar lång sändning. I programmet hyllas sångerna som skulle varit med och tävlat i Rotterdam, och kända artister från de senaste tävlingsåren bjuds också in att framföra välbekanta sånger ur Eurovisionhistorien. Programledarna som skulle ha lett Eurovision Song Contest 2020 leder programmet den 16 maj: Chantal Janzen, Edsilia Rombley and Jan Smit.

Sändningen produceras av de nederländska tv-bolagen NPO, NOS och AVROTROS, som skulle sänt Eurovision Song Contest 2020.

Fakta: Eurovisionveckan i SVT

Eurovision: Inför ESC, lördag 9 maj kl. 21.00 i SVT1 och SVT Play.
Eurovision: Sveriges 12:a, torsdag 14 maj kl. 21.00 i SVT 1 och SVT Play.
• Eurovision: Europe Shine a Light, lördag 16 maj kl. 21.00 i SVT1 och SVT Play.

Foto: Magnus Ragnvid/SVT