Samir & Viktors iskalla plan om att gå vidare i Melodifestivalen 2018
Deltävling 2: Göteborg 

Samir & Viktors iskalla plan om att gå vidare i Melodifestivalen 2018

Precis som förra gången inleder Samir & Viktor sin deltävling. Den här gången är det alltså att shuffla som gäller, en dans som var inne på 90-talet. Killarna har repat hårt på både dansen och sången inför Melodifestivalen 2018, eftersom båda delarna innebär större utmaningar för dem än tidigare.

Duon har med sig fyra dansare och en egen LED-vägg, delad i fyra. Här spelar man upp filmklipp med bland annat kopior av dansarna, och vi får också se stumfilmsinspirerade klipp, eftersom musiken har inslag inspirerade av det.

I samma stil som Eurovision 2000-scenen splittras LED-väggen upp, här i fyra delar. Det är danstjejerna som rullar runt delarna, som måste vara så pass lätta att de går att förflytta men ändå väger 120 kilo styck.

I slutet av numret kommer ett par rejäla fyrverkerismällar.

Saxofonen går starkt som instrument inom popmusiken. Förra veckan var den ett bärande inslag i Kamferdrops scenshow, och nu är det Samir & Viktors tur att ha med sig en saxofonist. Det är Youtubern och dj:n Anis Don Demina, som var lite svävande i går när jag frågade om han hade spelat saxofon tidigare. Men shuffledansen sätter han bra!

I slutet av numret dyker dessutom den 12-åriga sociala medier-profilen Theoz upp på skärmarna och dansar shuffle. För att få medverka på scenen live måste man ju ha fyllt 16 år innan Eurovision samma år. Men i takt med att hologramteknik och annat förfinas är det kanske bara en tidsfråga innan regeln om antalet personer på scenen och deras ålder omfattar också virtuella framställningar.

Viktor Frisk berättade i går att han är sjuk, men det minns jag att han var både i Malmö 2015 och i Halmstad 2016. Det här numret ställer dock högre krav på artisterna än deras två tidigare försök, och Viktor ser inte ut att ha landat i numret fullt ut än.

Samir & Viktor har använder sociala medier ännu mer. Just nu har de lagt ut en tävling där deras fans ska shuffla till någon av deras tidigare singlar. Vinnaren kommer att visas på LED-skärmarna i deras nummer i Andra chansen eller finalen. Kaxigt från artister som gått till Andra chansen båda deras tidigare år i Melodifestivalen.

Som alla andra har Samir & Viktor repeterat flera gånger med SVT i Stockholm inför Melodifestivalen. När de debuterade i tävlingen 2015 var de mycket svåra att hantera för produktionen. Om man släppte uppmärksamheten på en av dem sprang den personen i väg och började göra något annat. Nu vittnar produktionen om att de är mycket mer målmedvetna och kan fokusera.

– Vi har inne och såg repetitionerna i Stockholm och minns hur de var första gången de var med. Ingenting fastnade över huvud taget. Nu var det bara oj! De har växt så enormt som artister , nu kan de ta direktiv och vet exakt vad det handlar om. Det är inte riktigt samma killar som var med första gången, säger bidragsproducenten Mari Ryberger.

Jag att rapporterar till alla artisters repetitioner på torsdagarna. Men det finns redan så många som följer varje steg som artisterna tar på scenen i dag. Om det kan du läsa hos bland annat Schlagerprofilerna och Schlagerbloggen.

Här kommer du i stället att få synvinkeln av vad som händer i produktionen bakom scenen. Och så kommer jag att berätta om något som vi aldrig har täckt in förut – hur repetitionerna i Stockholm varit. Artisterna har ju tränat på sina nummer i replokal flera gånger tidigare tillsammans med SVT-produktionen, och att veta mer om hur det har varit är en viktig bakgrund.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Läs mer:

Bidragsbibeln: Samir & Viktor
Allt om Samir & Viktor i Melodifestivalen 2018