Okategoriserade 

Så här tippar du rätt i Melodifestivalen – med hjälp av startnumret

Molly Sandén var sist ut i Melodifestivalen 2016 – startnummer sju i deltävling fyra. Precis som alla med startnummer sju de två senaste åren gick hon till final. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Tänkte du tippa i Melodifestivalens app i vinter? Då ska jag ge dig en ledtråd som ger ett rejält försprång.

Tippa på att bidraget med startnummer sju går till final. Det har nämligen stämt alla deltävlingar sedan systemet med sju bidrag per deltävling infördes 2015.

Fem gånger har startnummer sju vunnit sin deltävling. De andra tre gångerna har det blivit en andraplats – som ju också betyder raka spåret till final.

Men helt säkra ska vi kanske inte vara, för trenden är vikande. Säsongen 2015 vann startnummer sju alla fyra deltävlingar (Eric Saade, Mariette, Jon Henrik Fjällgren och Måns Zelmerlöw).

I Melodifestivalen 2016 såg det lite annorlunda ut. Där slutade sjuorna tvåa i sin deltävling alla veckor utom den andra, då Wiktoria vann. Ace Wilder, Oscar Zia och Molly Sandén fick spela andrafiolen.

Så hur kommer det sig att startnummer sju har gått så bra? Christer Björkman är ju den som lägger startordningen, så jag frågade honom.

– Det är ganska givet, menar han.

– De har en hög förväntan på sig. Den som kliver in med hög förväntan är inte med om den inte har tillräckligt bra material. Förväntan och kvalitet går ofta hand i hand.

Statistiken från finalen, där startnumret förändrats, ger tävlingsproducenten stöd. I Melodifestivalen 2015 slutade alla deltävlingsjuorna på topp fem i finalen. År 2016 var det lite svårare, men bidragen hamnade ändå på plats två, tre, sex och sju. Det framstår som normalt för en samling topp två-bidrag från deltävlingarna.

På måndagen den 9 januari klockan 13.00 presenteras startordningen i Melodifestivalen 2017. Du kan se det live på Melodifestivalens Facebook-konto. Programledaren Clara Henry leder sändningen, där Christer Björkman berättar om hur bidragen startar och hur han har tänkt den här gången.