Okategoriserade 

Så här kan Eurovision göra världen ljusare

Eurovision_2016_countries

Nu är det klart att 43 länder tävlar i Eurovision Song Contest 2016. Delat rekord genom tiderna med år 2011 och 2008.

Jag satte ihop ett diagram ovan för att illustrera succén.

För det är en framgång som betyder något för tävlingen och de ansvariga på EBU. När vi skulle anordna Eurovision i Malmö 2013 kom ”bara” 39 länder till start.

Trenden har varit att allt fler public service-bolag har ansträngd ekonomi och måste hoppa över roligheter som Eurovision. Om det har börjat vända kan jag inte svara på, men återvändarna Bulgarien och Bosnien-Hercegovina har åtminstone avstått de två senaste åren med hänvisning till just ekonomin.

För Portugals del har det när landet inte medverkat även handlat om svaga resultat. Och nu går vi miste om ett portugisiskt bidrag för femte gången i tävlingens historia sedan debuten 1964.

Det lustiga är att Eurovision vid tre av dessa tillfällen – 2000, 2013 och 2016 – har gått i Sverige (tack till Pierre’s Schlager som uppmärksammade mig på det här). Ett sammanträffande?!?

Något säger mig att detta hade kunnat leda till en diplomatisk förveckling i vissa länder. Dessbättre tror jag inte att Stefan Löfven planerar att kalla upp Portugals ambassadör till ett samtal.

Måns Zelmerlöw med de andra finalklara bidragen efter semifinalen i Eurovision Song Contest 2015. Foto: Jessica Gow/TT

Eurovisionchefen Jon Ola Sand säger till Eurovision.tv att de ansvariga på EBU har jobbat hårt på att få med så många länder som möjligt. Det ser EBU som viktigt för tävlingen – och att Australien bjuds in för andra året i rad kan vi nog se som en del i det.

Men Jon Ola ställer också Eurovision mot världsläget.

– Att så många länder och kulturer samlas, trots utmaningarna som Europa och världen står inför i dag, visar styrkan som finns i musiken och den fortsatta dragningskraften hos Eurovision Song Contest, säger han till Eurovision.tv.

Det blir intressant att se om och hur man knyter an till de geopolitiska utmaningarna i tv-sändningarna i maj.

Något som jag ser som väldigt positivt är hur som helst Eurovisionfansen. Här finns det ingen tvekan.

Ska Kroatien kanske komma tillbaka?

– Jubel på Twitter.

Turkiet?

– Åh, hoppas …

Fansen vill i allmänhet att så många länder som möjligt ska vara med på festen. Anledningen? De vill ha ytterligare ett bidrag att ta del av.

Med andra ord vill de ta del av ett smakprov, om än aldrig så litet, på ytterligare ett lands kultur. Och får de chansen till bara ett enda land extra jublar de.

Det är öppensinnat på riktigt – och visar att Eurovision Song Contest faktiskt kan bidra till att göra världen lite ljusare.