Så blir röstningshjärtat i Melodifestivalen 2020 – och telefonnumren försvinner från rutan
Melodifestivalen 2020 

Så blir röstningshjärtat i Melodifestivalen 2020 – och telefonnumren försvinner från rutan

Tv-bilden blir renare under Melodifestivalen 2020. För första gången i modern tid får tittarna se en bild utan telefonnummer medan artisterna framför sina bidrag.

Röstningshjärtat finns kvar i bild. Men ser annorlunda ut. Fortfarande ska det inte vara möjligt att utläsa hur resultatet kommer att bli, lovar Anette Helenius, chef för Melodifestivalen 2020.

Varför har ni gjort om röstningshjärtat?

– Vi saknade det pulserande hjärtat som både visar värme och mycket tydligare speglar tittarnas engagemang för bidraget här och nu. Det hjärta som vi får se i år är en kombination av det första flammande hjärtat och det färgkodade hjärtat.

Färgerna i hjärtat står för de olika röstningsgrupperna, som infördes inför Melodifestivalen 2019.

Så kan du avläsa färgerna på röstningshjärtat – men i övrigt har utseendet på hjärtat förändrats inför Melodifestivalen 2020.

Hur kommer det nya röstningshjärtat att fungera?

– Det nya hjärtat kommer precis som förra året att reagera på tittargruppernas olika engagemang för bidraget vi ser just nu. Graden av ökning och minskning av flammor, dess färg och puls, är en spegling av den tittargruppens engagemang vid en given tidpunkt. Eftersom resultatet bygger på poäng från de olika tittargrupperna går ett slutresultat inte att läsa ut av hjärtats animering.

Var kommer telefonnumren att synas och varför har ni ändrat det?

– Vi har sett att tittarna väljer att rösta med hjärtat under låtens framträdande och att majoriteten av de som röstar med telefon ringer in under snabbreprisen. Därför väljer vi att följa tittarnas beteende även i tv-grafiken i rutan. Vi ger tydliga instruktioner om telefonnumren innan tävlingen börjar och så visar vi numren igen under snabbrepriserna

Under snabbreprisen har i många år en stor skylt med telefonnummer täckt hela rutan, samtidigt som en röst läser upp två telefonnummer per bidrag. Detta trots att de allra flesta som röstar använder appen. Nu är den tiden till sist förbi, och snabbreprisen blir inriktad på att återse bidragen – precis som i Eurovision Song Contest. Telefonnumren kommer att vara synliga i rutan samtidigt som bidragen repriseras.

– Den stora skylten med telefonnummer är borta. I den första snabbreprisen får vi se 20 sekunder per bidrag, och för varje bidrag visas telefonnumren tydligt. När vi har sett alla sju bidrag visas en grafikplatta med alla nummer. Telefonnumren presenteras också i början av programmet, säger Christel Tholse Willers, exekutiv producent för Melodifestivalen 2020.

Christer Björkman, Anette Helenius, Christel Tholse Willers och Karin Gunnarsson. Ledningsgruppen (core team) för Melodifestivalen 2020. Foto: SVT/Anders Strömquist

Så röstar du i Melodifestivalen 2020

Du röstar gratis med Melodifestivalens app, läs mer här.

Telefonröster deltävling 1–4 samt Finalen:

• 099-908 XX (XX = bidragets startnummer). 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen.
• 099-208 XX (XX = bidragets startnummer). 3,60 kronor per röst.

Telefonröster Andra chansen:

• 099-908 01 och 099-908 02. 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen.
• 099-208 01 och 099-208 02. 3,60 kronor per röst.

Samma telefonnummer används i alla fyra dueller.

In English

Good news for all the Melodifestivalen viewers outside of Sweden: The phone numbers will be removed from the screen during the entries!

Also, the voting heart has been remodeled. Just like last year, the heart reflects the age-based voting groups in the voting app (only available in Sweden), and just like last year, the result is not supposed to be discernable from the animations of the heart.