Så blir Eurovisions programledare 2016 – enligt statistiken
Okategoriserade 

Så blir Eurovisions programledare 2016 – enligt statistiken

Senast Eurovision Song Contest anordnades i Sverige var 2013. Då hette programledaren Petra Mede. Foto: TT

Uppdaterat: Petra Mede och Måns Zelmerlöw leder Eurovision Song Contest 2o16 i Globen. Statistiken visar att det är en vanlig kombination – en kvinna och en man, där den ena i grunden är programledare och den andra artist. Ändå är det första gången sedan 2009 som tävlingen har sändningar med två programledare.

Jag tog mig en titt på vad historien har att säga om programledarna för Eurovision Song Contest. För att få en bild av den moderna festivalen har jag spanat in de senaste 20 åren …

Hur många programledare har Eurovision Song Contest?

 

eurovision_pl_antal

Så här ser utvecklingskurvan ut för de senaste två årtiondena. Sverige 2013 avviker dramatiskt – annars har trenden gått mot att ha tre programledare. Ju fler desto bättre och maffigare, verkar man ha resonerat.

När Eurovision skulle anordnas i Malmö ifrågasatte arrangörerna den här utvecklingen. Oscarsgalan och många andra stora sammanhang har ofta en ensam programledare, så varför blir det bättre i Eurovision av att ha många? 1956–1987 hade Eurovision Song Contest nästan alltid en ensam programledare. Så sent som i Frankrike 1978 använde man för första gången två.

Sammanställningen visar hur banbrytande upplägget med Petra Mede som ensam programledare var. Den förra gången som tävlingen hade en enda programledare var i Irland 1995.

Snart får vi se hur man har tänkt den här gången.

Men det är inte Sverige utan Norge som varit stilbildande. Där bröt man trenden med två programledare och valde tre 2010. Fyra av de fem efterföljande åren har det sett likadant ut.

Kanske var det Ryssland 2009 som rörde till det i Eurovisionleden. Där tog man nämligen ut ett programledarpar för semifinalerna och ett helt annat till finalen (jag har ändå räknat programledarna som två här eftersom det var två i rutan per sändning). Det kanske var bra, för semifinalens programledare blev välförtjänt utskällda.

Norge hade därefter ingen tydlig trend att förhålla sig till längre – och valde i ren förvirring tre programledare. Det har sedan blivit normen.

Många gånger finns också en sidekick i programmet som oftast är greenroomreporter, men det har jag inte räknat in här. Conchita Wurst hade till exempel en stor sådan roll i sändningen 2015.

Är det en kvinnor eller män som leder Eurovision?

eurovision_pl_kon

Det i särklass vanligaste upplägget i Eurovision Song Contest har i modern tid varit två programledare, en man och en kvinna. När programmet leds av tre personer väljs nästan alltid två kvinnor och en man.

Ett undantag är Österrike 2015. Där valde de ansvariga tre kvinnliga programledare – med den uttryckliga ambitionen var att vara progressiva. Men statistiskt var det faktiskt ett hyperkonservativt val.

Den enda gång Eurovision Song Contest haft enbart en manlig programledare var i Schweiz 1956 – alltså tävlingens allra första årgång. Sedan dess har kvinnor ensamma tagit hand om rollen i Irland 1993, Irland 1995, Sverige 2013 och Österrike 2015. Den enda gången i historien som en sändning av Eurovision har haft mer än en manlig programledare var i Danmark 2014.

I äldre tid var det i stället närmast regel att programmet leddes av en kvinna. Mellan 1957 och 1977 förekom ingen manlig programledare alls.

Jag är inte säker på varför kvinnor är så överrepresenterade på programledarjobbet i Eurovision. Men jag kommer att tänka på att kvinnor under lång tid varit vanligast också som vinnande artist (Christer Björkmans tumregel är att vi ungefär två av tre år får en kvinnlig Eurovisionvinnare).

Vad jag förstår talar forskningen för att både kvinnor och män i allmänhet föredrar att se kvinnor. Kanske är förklaringen så grundläggande. Det finns också forskning som pekar mot att kvinnor i allmänhet har lättare för språk än män, vilken möjligen kan vara en liten fördel för en programledarroll där språkkunskaperna är en faktor.

På samma sätt som med antal programledare finns det trender här. Norge 2010 bröt den nioåriga trenden med en kvinna och en man. Där leddes sändningarna i stället av två kvinnor och en man – ett upplägg som senast förekom i Israel 1999. Det startade en treårig trend med två kvinnor och en man, som alltså bröts av Sverige 2013.

Vilket yrke har Eurovisions programledare?

eurovision_pl_yrke

Med yrke menar jag här personens till vardags huvudsakliga sysselsättning. Och det är ingen skräll att programledaren oftast till yrket är – programledare.

Mer överraskande är kanske är nästan fyra av tio programledare i Eurovision inte har varit programledare till yrket. Att artister är näst vanligast är väntat, det är ju ändå sådana som tävlar i programmet. Men skådespelare är nästan lika vanliga. En gång leddes programmet också av en fotomodell – ryska Natalia Vodianova 2009.

Men här har vi fått se ett trendbrott. Och det var ännu en gång Norge som vände på steken 2010. Då valde NRK 3 specialiserade programledare, och sedan dess har Eurovision letts av 13 personer. Alla utom 2 av dessa har varit programledarproffs.

Annat var det förr. Fram till Danmark 2001 leddes Eurovision av minst en person som var programledare till yrket. Sedan kom Estland och valde en operasångare och en skådespelare – och under tre år var plötsligt ingen som ledde programmet huvudsakligen programledare till yrket.

Kanske ville arrangörerna under en period glänsa med kända ansikten och karismatiska profiler som programledare. Resultaten blev varierande, och under de senaste sex åren har i stället tryggare programledarproffs varit melodin.

Sammanfattning

Det vanligaste är alltså att två personer delar på programledarjobbet i Eurovision Song Contest. Näst vanligast är att programmet har tre programledare. Ovanligast är en ensam.

Om det är två personer som leder programmet är det historiskt sett alltid en man och en kvinna. Om det är tre personer är det oftast två kvinnor och en man, och om en ensam person leder programmet är det nästan alltid en kvinna.

Den som är programledare även till vardags har överlägset störst chans att få jobbet – särskilt de senaste åren. Men nästan fyra av tio programledare i Eurovision har i modern tid haft en annan huvudsysselsättning.

Fick du nog av statistik nu? Inte? Toppen, då får du hela historiken sedan 1996 här som bonusmaterial …

eurovision_pl_alla2

Tack till Martin Bertilsson, Kris Boswell, Henrik Brodin och Carl-Johan Ivarsson som skrivit till mig och påmint om att Viktor Lazlo, programledaren 1987, trots namnet är kvinna! Tack också till Frederic som hjälpt mig rätta till ett slarvfel i en formulering om könsfördelningen när det är tre programledare.