Så ska Felix Sandman bryta av – med Melodifestivalens mest avskalade bidrag 2018
Deltävling 4: Örnsköldsvik 

Så ska Felix Sandman bryta av – med Melodifestivalens mest avskalade bidrag 2018

Felix Sandman ställer upp med ett mycket avskalat nummer. Han håller till ute på den så kallade B-stage: mittendelen av catwalken. Han är ensam under bidraget och sitter på en låda med enkla lampor i.

En specialmikrofon med sladd som påminner om studiomiljö och förstärker det privata intrycket.

På torsdagens repetition sparade Felix på rösten i falsetttonerna av låten. Han har varit förkyld och är fortfarande i ett återhämtningsskede, och han berättade i går att rösten inte är fullt återställd än.

Här handlar det om den självbiografiska texten, där Felix sjunger ut sitt brustna hjärta. Bidragsproducenterna från SVT har själva blivit tårögda på repetitionerna.

– När han sjöng den för oss första gången satt vi och var gråtmilda. Han sjunger verkligen från hjärtat, och det är nästan så att han själv ifrågasatte hur han skulle klara det. Man märker att det är en väldigt personlig text, säger bidragsproducenten Lotta Furebäck.

Redan första gången jag träffade Felix inför Melodifestivalen 2018 var han tydlig med att han inte ville falla i gråt under sitt framträdande. I scenspråket gestikulerar han förtvivlad, och ansiktet tycks vid många tillfällen förvridet i smärta.

– Har man sett 26 bidrag innan kan man bryta av med ett avskalat nummer går direkt in i hjärtat, säger Lotta.

I ett fåtal bidrag i år använder man scenens så kallade centerpiece, den kon med lampor som sitter centralt över scenen och används för första gången i melodifestivalsammanhang. Felix nummer är det där den kommer tydligast till användning i år. Anordningen hissas ner och blir ett tydligt medel i ljussättningen. Den beställdes av innehållsdelen av programmet och används mer där än i tävlingsbidragen.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Läs mer:

Bidragsbibeln: FELIX SANDMAN
Allt om Felix Sandman i Melodifestivalen 2018