Så låter bidragen: Artisternas snabbguide till Melodifestivalen 2018, del 2
Melodifestivalen 2018 

Så låter bidragen: Artisternas snabbguide till Melodifestivalen 2018, del 2

Dags att kika in igen bakom låttitlarna i Melodifestivalen 2018!

Nu på onsdagen hade jag förmånen att få träffa resten av artisterna i Melodifestivalen 2018. Redan i går gav jag er det viktigaste från den första delen av artistuppbådet.

Här går jag rakt på sak och förmedlar svaret på frågan som alla Melodifestivalälskare ruvar på: Berätta om din låt!

Se sändningen där artisterna presenterades

Mariette

– Min låt handlar om den ultimata passionen, ni vet när kemin i hjärnan löper amok. Passionen tar kontroll över din kropp och du bara åker med. Det är en poplåt rakt igenom.

Jag och Mariette visar upp det ”eleganta” rummet där jag gör artistintervjuerna. Men det var faktiskt Ingemar Bergmans loge när han jobbade på SVT.

Läsarfråga från Cecilia W: Dina låtar har alltid fantastiska nummer/staging. Vad har du för idéer och tankar inför Melodifestivalen 2018? Något du kan berätta?

– Vi ska ha möte om det om tio minuter, och jag är så exalterad, för min koreograf Zain Odelstål har en helt magisk idé i tankarna. Hoppas att du kommer att gilla den! Han är en mästare på att tänka nytt, och när han väl presenterade idén för mig blev jag helt blown away över hur allt detta kan komma från honom, för det är så olika och nyskapande. Han gjorde mitt nummer förra året och även ”Don’t Stop Believing” från 2015. Nästa år kommer han att toppa det vi har gjort tidigare, hur det nu är möjligt!

Mendez

– Låten är Mendez. Det är latin och lite romantik. Det är en explosion av latinamerikanska rytmer, jag brukar beskriva det som att Latinamerika möter Europa. Det är soundet jag verkligen älskar, jag älskar mina producenter. Det får dig att dansa och bli kär, du släpper loss med den.

Benjamin Ingrosso

– Min låt har en väldigt minimalistisk club vibe. Den bygger på falsettrefräng med baselement. Det är enkelt för mig med falsett, men det kommer att bli sjukt mycket svårare live när jag ska röra på mig samtidigt. Texten är lite mörkare och deppigare än ”Good Lovin'”, den beskriver storyn efter den förra låten.

LIAMOO

– Låten är väldigt personlig och djup. Jag bjuder verkligen på mig själv och mitt djupa inte, mitt liv. Jag har alltid fått frågan om det ska vara upptempo eller ballad, men det är väl något där emellan.

Felix Sandman

– Min låt är personlig, den är skriven i LA och inspelad där av ett gäng riktigt duktiga unga amerikanska killar som verkligen har liknande erfarenheter av livet som jag. Själva låten är ett praktexempel på vad jag vill att mitt artisteri ska vara nu när jag blir soloartist. Jag är så emotionell som person och har sådan hyperaktiv hjärna att jag har så mycket jag vill säga och få ut som jag har svårt att få ner på papper. Jag är bra på att prata, det är det jag är bäst på, men med en låt kan jag leverera ett paket till lyssnaren. En stor inspiration är att halva min spänning är att personen låten handlar om ska höra den. Jag kan skriva en låt bara för att personen som det handlar om ska få höra den. Den är så personlig som det kan bli och annorlunda från vad jag gjort tidigare. Det största fokuset är texten, jag kommer att jobba för att folk verkligen kan ta in den.

Elias Abbas

– Min låt handlar om mitt egna paradis, där jag vill bjuda in nära och kära och alla tittare. Där bjuds på dans, mycket kärlek och mycket good vibes. Alla ska må bra där så fort som de lyssnar på låten. Genren är åt pop och dancehall-hållet.

Barbi Escobar

– Min låt heter ”Stark”, det är en upptempolåt med lite pop med urban-influenser, men den har en väldigt melankolisk ådra. Den kom till en tid efter att min pappa gått bort i cancer. Jag skrev den med mina kolleger Andreas ”Stone” Johanson, och så Costa Leon, som är en låtskrivare på uppåtgående. Den handlar om att vara stark, som titeln säger, att vara en kämpe och inte ge upp när det känns som värst och man är på botten, och att leva sitt liv som man vill leva det. Det var så jag kände efter min pappa, man måste fortsätta leva sitt liv. Jag ville dela med mig av det eftersom jag tror att många kan relatera till det.

Moncho

– Det är en glad snabb fartfylld låt med mycket energi och glädje och dans. Jag tror inte att man kan stå still när man hör den. Stilen är en blandning av soca, reggeaton och hiphop.

Renaida

– Min låt handlar om kärlek på ett sätt, eller mer en situation där några känner igen sig. Den är inte negativ, men ändå inte jättepositiv. Handlingen är att känslan är som en drog, som man blir beroende av. Som man vill ha mer av, men det är svårt. Men man vill också vara lite cool. Det kan vara en person som det är riktat till men måste inte vara det. Låten är en blandning, det är fart men inte extremt, och det är ingen ballad. Det kommer nog vara dans och kul, supermycket energi.

Olivia Eliasson

– Det är en låt med pop och tropical house-stil. Texten handlar om att vara i en relation som man vet inte är bra för en, men man blir förblindad av kärleken och hela situationen. Man kan inte ta sig ut det och vill inte avsluta relationen, även om man vet att det vore bäst för en.

John Lundvik

– ”My Turn” heter låten. Texten handlar om min resa. Lyckan över att ha fått vara bakom många artister som låtskrivare men nu få chansen att stå längst fram i form av att vara artist själv. Det är en modern ballad, den har ett modernt tänk eftersom den börjar i ett tempo och slutar i ett helt annat och har ett par moderna flavours, skulle jag säga.

John Lundvik på plats vid onlinebordet.

Ida Redig

– Det är svensk pop när den är som bäst. En grymt bra låt som man vill dansa och klappa till och aldrig sluta lyssna på. Det är upptempo, världens bästa låt. Det är en Ida Redig-låt till hundra procent, jag har alltid proddat och mixat själv,  och folk som lyssnat tidigare kommer inte känna att jag sålde ut mig och så för att vara med i Melodifestivalen. Jag själv kan inte sluta lyssna på låten!

Martin Almgren

– Det är en låt som handlar om livet, kan man säga. Att alla människor går igenom tunga saker, och om vi bara tar oss igenom det kommer det alltid ut något gott av det, vi blir starkare som människor. Låtskrivarna har lyckats förmedla det genom en låt som inte är jättesorgsen, en mellansnabb låt med en stark och hoppfull melodi som ger en känsla av att kämpa på. Countrypop skulle jag kalla genren, ungefär.

Mimi Werner

– ”Songburning” handlar för mig om lågan, kraften som brinner inombords i hjärtat som hela tiden drar en framåt i motgångar. Låten är countrypop i upptempo, den är ganska annorlunda mot ”Ain’t No Good” från 2015 men håller sig inom samma genre. Den här har mer hjärta och betyder väldigt mycket för mig. Man måste nästan höra låten för att förstå titeln.

Slut för den här gången – men det är bara början. Mimi Werner kom förbi och avrundade de två artistdagarna på SVT.

Bild topp: Mariette och Benjamin Ingrosso gick direkt till final från sin deltävling i Melodifestivalen 2017. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Läs också:

Artisternas snabbguide till Melodifestivalen 2018, del 1