Öka chansen: Så kan du hitta vinnaren i Melodifestivalen 2019
Melodifestivalen 2019 

Öka chansen: Så kan du hitta vinnaren i Melodifestivalen 2019

Foto: Janne Danielsson/SVT

Vill du veta slutvinnaren av Melodifestivalen 2019?

Kasta pil på startlistan så har du 3,5 procents chans att träffa rätt.

Väljer du ett bidrag som avslutar sin deltävling så växer chansen till 12,5 procent.

Och väljer du bidraget som avslutar den sista deltävlingen fortsätter chansen att växa – till 23,5 procent.

Det säger i alla fall historiken.

I år avslutas deltävlingarna av Anna Bergendahl, Margaret, Jon Henrik Fjällgren och John Lundvik. Den som avslutar sista deltävlingen är John Lundvik.

Att det avslutande startnumret gått starkt har vi kunnat se i blogginläggen under den senaste veckan.

Det gäller också när vi letar efter slutvinnaren av hela festivalen. I mer än 50 procent av fallen historiskt har slutvinnaren varit sist ut i sin deltävling:

Notera att startnummer 7 i den här statistiken inte har räknats sedan 2014 eftersom det blev till det avslutande startnumret år 2015.

Startnummer 2 och 4 har aldrig fött en vinnare. Startnummer 5 vann med skrällarna Anna Bergendahl 2010 och Frans 2016. Startnummer 1 har en hög snittplacering i deltävlingarna men lyckas förhållandevis sällan vinna finalen.

I jakten på slutvinnaren ska vi hålla ögonen på den sista deltävlingen, om vi ska tro historiken:

Nästan hälften av gångerna har slutvinnaren funnits i den fjärde deltävlingen.

Producenterna har gärna sparat de starkaste korten till sist – både inom de respektive deltävlingarna och i hela programserien.

Här kan det också finnas en psykologisk effekt, där tittarna upplever de bidrag som tävlat senast som fräschare. Kanske har bidragen från inledningen av programserien i haft lättare att bli förbisedda.

Men för den som tycker att det här låter som ett lite trist och förutsägbart mönster finns en ljusglimt. Dominansen för det avslutande startnumret och den sista deltävlingen har nämligen blivit svagare:

För enkelhetens skull är alla bidrag som haft det avslutande startnumret i sin deltävling räknade som nummer 8 i det här diagrammet. Men egentligen har det ju bara varit 7 bidrag per deltävling sedan 2015.

Hälften av gångerna har slutvinnaren varit sist ut i sin deltävling, men de senaste 6 åren har det bara hänt i 30 procent av fallen.

Fredrik Wännman repeterar sin ”Vackrare nu” inför Melodifestivalen fjärde deltävling 2002, som hölls i Falun. Foto: Jessica Gow/TT

Det finns en rolig avvikelse i den här serien, och det är åren 2002 och 2003 – Melodifestivalens första år sedan deltävlingarna infördes. Då verkar man ha tänkt annorlunda när man lade startordningen, för det är enda gångerna då slutvinnaren varken har funnits i deltävling 4 eller inlett eller avslutat sin deltävling.

Fame och Afro-Dite hade startnummer 6 respektive 7, och det är (innan det sistnämnda blev till det avslutande startnumret i deltävlingarna) enda gångerna som ett bidrag med något av de deltävlingsstartnumren har vunnit Melodifestivalen.

Ett annat tecken på det annorlunda upplägget de första åren är att den som fick det avslutande startnumret i deltävling 4 år 2002 var – Fredrik Wännman med ”Vackrare nu”.

Vi som kan sjunga med i den är nog inte tillräckligt många för att fylla Friends.

Rättelse: Som signaturen M. påpekar nedan hade Sanna Nielsen startnummer 6 i deltävlingen som vinnare i Melodifestivalen 2014. Den uppgiften saknas i statistiken i det här blogginlägget.

Historisk heatmap: Det första och sista startnumret brukar gå starkt, deltävling 4 har den bästa historiken, deltävling 3 den sämsta, det avslutande startnumret i deltävling 1 och 2 har abonnerat på finalplatser de senaste åren – och det vanligaste startnumret för slutvinnaren är sist ut i den sista deltävlingen.

English summary

In more than 50% of the Melodifestivalen finals since 2002, the winner has been an entry with the last position in the running order of its semi final. The most common winner is the last entry in the last semi final, a position which is occupied by John Lundvik in 2019.

Looking at the different semi finals, the last semi has produced the final winner in almost 50% of the cases. However, the trend that the final entry and/or the final semi final provides the winner has weakened. Looking at the past 6 years, the final winner has only started on the last position in the running order of its semi final in 30% of the instances.

Läs också:

• Så har startnumren placerat sig i deltävlingarna
Så har startnumren från deltävlingarna placerat sig i finalen
Melodifestivalens bästa deltävling
• Här är startordningen i Melodifestivalen 2019