Så blir startordningen i finalen av Melodifestivalen 2018
Finalen 

Så blir startordningen i finalen av Melodifestivalen 2018

Alla bidrag till finalen är klara – och i den här ordningen kommer de att starta:

1. Mendez
2. Renaida
3. Martin Almgren
4. John Lundvik
5. Jessica Andersson
6. LIAMOO
7. Samir & Viktor
8. Mariette
9. Felix Sandman
10. Margaret
11. Benjamin Ingrosso
12. Rolandz

Det var tänkt att startordningen skulle presenteras i direktsändning som de senaste åren, men man fick slut på tid och tvingades stryka det momentet.

Det som sticker ut i mina ögon här är Benjamin Ingrosso, som har fått mycket låga odds att vinna Melodifestivalen och nu dessutom får ett mycket sent startnummer. Sena startnummer är statistiskt fördelaktiga.

Tävlingsproducent Christer Björkman visade upp startordningen för första gången på presskonferensen efter sändningen.

I deltävlingarnas startordningar brukar det vara varannan tjej och varannan kille. Här blir dynamiken en annan, eftersom det bara är fyra tjejer i finalen. Den fördelningen, men en tredjedel tjejer, är faktiskt det normala för finalerna de senaste åren.

Det är en bred trend som kräver fördjupning för att analysera. Vi kan konstatera att de sex populäraste låtarna från Melodifestivalen 2018 på svenska Spotify framförs av manliga artister.

Samir & Viktor har den populäraste låten från festivalen på Spotify just nu. Ett tecken på att duon är med och tävlar i finalen på ett annat sätt än deras två tidigare år kan vara att de varken är först eller sist ut.

Annars är det klassiskt att inleda och avsluta med festliga nummer som inte är förhandsfavoriter. Sedan det blev tolv låtar i finalen har särskilt avslutningen varit något folkligt som inte lär har med toppstriden att göra. På den platsen hittar vi Rolandz i år, som är tänkt att få hela arenan att festa loss med fuldans som avslutning på låtkavalkaden.