Mellanakten: Petra Marklund tolkar ”Tuff brud” i Melodifestivalen 2018 i Göteborg
Deltävling 2: Göteborg 

Mellanakten: Petra Marklund tolkar ”Tuff brud” i Melodifestivalen 2018 i Göteborg

Mellanakten i Melodifestivalen 2018 i Göteborg blir en ny del i ”Svenska klassiker”. Förra veckan tolkade Ebbot ”Sånt är livet”.

Den här gången är det Lill-Babs ”Tuff brud” som hamnar i blickfånget. Petra Marklund tolkar låten tillsammans med fem 60-åriga pensionerade ballerinor. Det är en poppig hyllning till kvinnan i alla åldrar.

Låten har uppfattats som kaxig. Melodifestivalens regissör Sunil Munshi tycker att det är intressant att titta närmare på den.

– Den har ett textinnehåll som talar om att en kvinna är medveten om vad hon visar upp. Det är ett spel, och det kostar att inte spela det spelet. Jag tycker att det är en viktig signal att kvinnan är medveten om det här, säger han.

Sunil Munshi är regissör för Melodifestivalen 2018. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Svenska klassiker, som är temat för mellanakterna i år, tar en titt på steget innan Melodifestivalen. Här får vi se nya tolkningar av schlagerlåtar som är äldre än festivalen eller har varit en föregångare till musik vi sett i tävlingen.

Det vanliga är att vi får se nytolkningar av låtar från Melodifestivalens egna historia, så jag tycker att det är kul att innehållsredaktionen har gått åt ett annat håll i år.

Sunil Munshi ser det som bildande att lyfta upp de här låtarna i ett program som ses av halva Sverige. Det är många i dag som inte har koll på låtarna.

– Jag tycker att det finns något i svensk musikhistoria som det är värt att kolla på igen. När man tar upp kupletter i dag är det ofta på ett sentimentalt sätt, men Karl-Gerhard har till exempel skrivit starka anti-facistiska texter.

– Jag tycker att det är viktigt att bli patriotisk. Det finns så mycket som är coolt med Sverige.

Foto, Petra Marklund: Stina Stjernkvist/SVT