Okategoriserade 

Ryktesspridningen om Nano inför Melodifestivalen 2017 kan vara unik

Smygtitten från Nanos första scenrepetition på torsdagen. Du kan också lyssna på en minut av låtarna redan nu.

Proffstyckarna har lyft fram deltävlingen i Göteborg som stark, och med ovanligt uppdaterad musik. Kanske hörs det att Christer Björkman haft med sig Karin Gunnarsson i arbetet med låtarna. Karin, som annars jobbar på P3.

Ett bidrag som har gjort en mycket ovanlig resa så här långt är nummer sju. Nano med ”Hold On” lyftes fram som en av favoriterna i deltävlingen – redan innan utomstående hört låtarna.

Hur kan det gå till? undrar vän av ordning. Nano Omar är en relativt okänd artist som nyligen börjat släppa musik. Svaret är så klart det avslutande startnumret, och att rykten alltid går om låtarna och når uppmärksamma journalister och oddssättare.

Janet Leon hade en liknande utveckling för några år sedan, men ryktena infriades inte av resultaten den gången.

I Nanos fall har betygen blivit höga när klipp från låtarna nu finns ute. Jag har sett flera som redan så här tidigt spår att han kommer att vara en kandidat om segern – i finalen.

Jag kan inte minnas om det någon gång hänt att ett bidrag har varit så här uppsnackat redan på förhand enbart i kraft av låtens rykte. Bara en sådan sak sätter rejäl krydda inför lördagen – kommer folket hålla med de av proffstyckarna som hissat bidraget när det verkligen gäller?

Kristin Amparo var också hyllad av många proffstyckare inför Melodifestivalen 2015. Det räckte till Andra chansen (där Hasse Andersson blev för tuff).

Att döma av Webbfavoriten är Nanos öde inte självklart. ”Webbfavoriten” är vår nya omröstning som vi kör direkt när smyglyssningarna publiceras på sajten på torsdagen, som en första publikundersökning.

I den omröstningen är det i skrivande stund helt jämnt mellan Ace Wilder och Nano. Ace tog direkt en rejäl ledning, med Nano som god tvåa. Sedan har festivaldebutanten knappat in hela torsdagen.

Men om en omröstning på svt.se/melodifestivalen en torsdag förutsäger slutresultatet bra – det har vi förstås ingen aning om. Det här är ju första gången vi testar.

En annan premiär den här veckan som jag varmt förordar är Morgonsvepet. Förra året skrev jag svepet här i bloggen. Nu får ni det i en mer kompakt form direkt på förstasidan. Och det kompletteras av en rörlig version! Det ska vara lätt att hänga med Melodifestivalen 2017. Dessutom kör vi ett svep på engelska, eftersom ”Melfest” har så många utländska fans.

Efter mycket och intensivt jobb i kulisserna är vi igång. Välkommen till Melodifestivalen 2017 online!

Vårt första trevande test (inför torsdagen) med det rörliga Morgonsvepet. I bild jag och webbens stjärnreporter Anton Lindqvist, som äntligen är tillbaka i redaktionen efter två långa år.