Inför Melodifestivalen 2018: Rolandz – Fuldans
Deltävling 4: Örnsköldsvik  Inför Melodifestivalen 2018 

Inför Melodifestivalen 2018: Rolandz – Fuldans

Startnummer 4 i deltävling 4: Örnsköldsvik. Artist: Rolandz. Bidrag: ”Fuldans”. Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger och Robert Gustafsson.

Robert Gustafssons populära dansband, baserat på gestalten Roland från Killinggängets Torsk på Tallinn.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Rolandz om ”Fuldans”

Show 75 % | Udda 80 % | Tempo 80 % | Humor 80 % | Dans 100 %

• Låten:
– Vår låt är ett uttryck för eufori, glädje rytm och en sak till … väldoft. Musikaliskt rör vi oss i landskapen mellan soulens Blekinge, rockens Västergötland och dansbandsmusikens Värmland.

• Budskap:
– I texten skildrar vi att många inte kan dansa, men så dansar de ändå – och då uppstår fuldans. Vi vill att folk ska tänka, den där vill jag höra igen, den där vill jag dansa till på lördag och den där ska jag spela i raggarbilen på väg till parken. Vi tar bort den finstilta och målar med rollers. Vi framför de stora känslorna. Det hjälper att inte vara så återhållsam och kontrollerad. Jag (Roland) är väldigt återhållsam privat, men genom musiken kan jag blomma ut.

• Melodifestivalreferens: Forbes – ”Beatles”
– Jag, Roland, har ju inte haft så mycket flyt i mitt privatliv, så då tänker jag på Forbes. De kom sist. Det är ingen som minns dem. Ingen som såg dem. Dem har jag starka känsloband till.

Den 26 februari 1977 på Cirkus i Stockholm. Forbes deltog i Melodifestivalen och vann med låten ”Beatles” – men kom sist i Eurovision. Foto: Kenneth Thorén/SVT

Gustavs överkurs

Både Melodifestivalen och dansbandsmusiken hör till de folkliga delarna av Musiksverige. Trots det har dansbanden sällan gjort succé i Melodifestivalen (däremot har artister med bakgrund i dansbandsvärlden lyckats i festivalen).

När jag träffade Roland (Robert Gustafsson var hela tiden i karaktären) levererade han analysen att dansbanden försökt spela dansbandsmusik i Melodifestivalen. I stället behöver de spela andra typer av visuell och medryckande musik som inte nödvändigtvis är så taktfast, menade han.

– Vi smyger gärna in lite synkoper, vilket folk hatar att dansa till, för då ramlar de hela tiden.

Se alla Inför Melodifestivalen 2018-bloggar här – ett nytt bidrag om dagen