Okategoriserade 

Robin Bengtsson hade smash i Melodifestivalen 2017 – och satte den

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Han kom. Han svor. Han gick på rullband. Han gick till final.

Robin Bengtsson promenerade hem en av finalplatserna i Melodifestivalen 2017 i kväll. Med startnummer ett, precis som Mariette förra veckan.

Och Robin har mer gemensamt med Mariette. Båda artisterna har slagit igenom i Melodifestivalen under de två senaste åren. Efter att ha tränat sig i Idol en herrans massa år tidigare. Och båda slutade topp fem i finalen på sitt första försök.

Det förpliktigar när det är dags att återkomma. Ace Wilder har berättat om den svåra psykiska pressen i fjol när hon skulle följa upp sitt succégenombrott.

Robin Bengtsson skrällde sig till final med ”Constellation Prize” förra året. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Att återkomma kort efter första försöket i Melodifestivalen brukar vara ett klassiskt läge för smash. Eric Saade och Loreen har räckt ända till seger med den strategin på senare år.

Artisterna som gör succé i Melodifestivalen prövar ofta sina vingar på annat håll ett par år innan de eventuellt kommer tillbaka. Men i år har ovanligt många heta namn från de senaste årens toppskikt som valt att göra en snabb återkomst. Kanske pekar det på att programmet fortsätter att få ökad status.

Av artisterna som slutat topp fem i finalen de två senaste åren tävlar Robin Bengtsson, Ace Wilder, Mariette, Jon Henrik Fjällgren och Wiktoria i Melodifestivalen 2017. Hittills har alla av dem gått direkt till final.

Nästa vecka ska Jon Henrik Fjällgren och Wiktoria försöka fullborda sviten. Med Loreen som en av motståndarna.

Att Owe Thörnqvist skulle ta en finalbiljett var desto mer otippat. Festivalens äldsta artist genom tiderna visade att åldern inte är ett absolut hinder i det här sammanhanget. Sedan Hasse Andersson 2015 har ju äldre artister åkt ut gång på gång.

Dessutom gav han oss festivalens första stora skräll i år. Det är också ett inslag som är välkommet. Tidigare deltävlingar har det gått att lista ut ganska mycket på förhand. Men nu visste vi bara att Owe skulle bli en joker. Det blev han.