Okategoriserade 

Robin Bengtsson: Fuck debatten i Melodifestivalen 2017

Foto: Anton Lindqvist/SVT

Nja, det är inte riktigt en särskrivning i rubriken – mest ett försök till en ordvits.

För få har missat svordomarna som har blivit ett tema i Melodifestivalen 2017.

 • I öppningsnumret i premiärsändningen sjöng programledarna ”Mello-fakking-difestivalen” (det var åtminstone stavningen i undertexten).
 • I deltävling två sjöng Lisa Ajax ”I don’t give a fuck” och ”fuck what they say”. Tio gånger, enligt låttexten. Betydligt fler om man räknar alla upprepningar.
 • Och nu i deltävling tre sjunger Robin Bengtsson ”when you look this fucking beautiful” i refrängen.

Och Robin Bengtsson ger fingret åt kritiken … eller avfärdar den, i alla fall.

– Jag tycker det är lite överdrivet och att det inte är en så himla farlig svordom. Jag tycker det är som att säga fan eller jävlar, och det är ganska många artister som gör det här i Sverige, men ingen klagar på det. Det är lite löjligt, säger han till vår reporter Anton Lindqvist.

Samtidigt menar en av tre i en omröstning på svt.se/melodifestivalen att det inte är okej att svära i en låttext i festivalen. Och Aftonbladets Tobbe Ek reagerar i Schlagerbloggen och menar att svenskar inte förstår hur grovt ordet fuck egentligen är i engelskan.

Här går jag igång som språkvetare. Det finns helt klart olika syn på ordet, och sådana språkfrågor är alltid intressanta.

Ordet fuck finns numer, oavsett om man vill det eller inte, som lånord i svenskan. Det räcker med att se ett avsnitt av Paradise Hotel för att inse det. Ibland förekommer det dessutom med försvenskad stavning som fakk(ing).

Den stavningen är bra, skriftspråket blir mycket bättre om vi stavar lånord på ett logiskt sätt för svenskan i stället för som de stavas i ursprungsspråket. Vi skriver fåtölj och inte fauteuil, även om det stavas så på franska.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I svenskan har ordet fakk också fått en uppenbart avtrubbad betydelse. De unga som har det i sitt aktiva ordförråd använder det ofta som allmänt förstärkningsord.

Här finns likhet med lånordet shit, som också är mycket grövre på engelska. Jag kommer aldrig att glömma när Charlotte Perrelli använde det på en presskonferens under Eurovision i Belgrad 2008 och fick hela presskåren att skratta överraskat.

När programledarna sjöng på svenska om ”Mello-fakking-difestivalen” i premiären förelåg alltså lånordet fakk. Det var en mild svordom, gränsande till ett allmänt förstärkningsord.

Men Lisa Ajax och Robin Bengtsson har låttexter på engelska och använder inte lånordet. Deras låttexter måste skrivas om ifall de går till Eurovision, för där tillåts inte så grova ord.

Bakgrunden till att låtskrivarna valt ordet är nog den avtrubbade valör som det har fått i svenskan. Det ligger väl i sakens natur att svordomar på ett annat språk inte känns lika starka.

I Lisa Ajax fall har låtskrivarna Joy och Linnea Deb dessutom verkat en del i USA. Tobbe Ek har bott i London. Kanske skiljer sig ordets användning åt en del även inom den engelskspråkiga världen, beroende på sida av Atlanten.

Programledarna kommer undan med att det var lånordet som de sjöng. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Uppdatering: Kris Boswell har tipsat mig om den här fördjupande intervjun från SR:s Radio Sweden med en språkprofessor från Södertörns högskola om det växande fenomenet med engelska svärord i svenskan.

 • Fucking Ashole

  Fuck you Mello 2017!!!

 • Lyle

  Jag är amerikan som har bott här i 8 år. Att använda detta ordet i familj-sammanhang är oacceptabelt i mina öron (och ögon när jag läser texten). Det bidrar inte heller till en sådan låt i sin helhet och snarare distraherar. Tycker att det är dessutom töntigt att man försöker låta autentisk (I’m so cool.. I can use english swear words like they do on TV.). Jag tycker att man borde nog kolla med några som har engelska som modersmål innan man bedömer att det är lämpligt att användas i sammanhanget. Ni svenskar är jätte duktiga på engelska (och amerikanska) men det finns lite som ni inte får genom att titta på Jersey Shore och att spela Mortal Combat.

 • N Hopkins

  Lycka till alla fuck singers.
  Ni får inte delta i eurovision song contest med sådana texter, det strider mot eurovision reglerna.