Recensenternas dom: Hanna Ferm och Victor Crone favoriter inför Melodifestivalen 2020 i Malmö
Melodifestivalen 2020 

Recensenternas dom: Hanna Ferm och Victor Crone favoriter inför Melodifestivalen 2020 i Malmö

Hanna Ferm och Victor Crone. Foto: Janne Danielsson/SVT (montage)

Ett spänningsmoment varje onsdagskväll är när journalisterna lyssnar på låtarna för första gången. Jag har kollat in vad de tre mest notoriska recensenterna tycker:

• Schlagerprofilernas Ken Olausson
• Aftonbladets Markus Larsson
• Aftonbladets Tobbe Ek

Två av låtarna sticker ut i recensionerna den här veckan – men i övriga startfältet finns ett bidrag som överraskar.

Schlagerprofilernas Ken Olausson hyllar Victor Crones ”Toubled Waters”.

”En i mina öron långt mycket bättre låt än hans hit ’Storm'”, skriver han, och tippar att detta blir ett av årets starkaste manliga bidrag i finalen.

– Det finns två finalvärdiga bidrag här. Det ena är Victor Crone, som är en mer lättfriserad variant av Avicii. Sedan har vi Hanna Ferm, och där finns det hookar som man lär sig direkt, säger Markus Larsson.

Recensionerna av Hanna Ferms ”Brave” färgas tydligt av hennes långvariga favoritskap. Ken Olausson skriver att han älskar låten men att han inte har en aning om huruvida den är vinnaren av Melodifestivalen 2020 eller inte. Även Tobbe Ek är positiv, ”dock inte vält av stolen”.

Simon Peyron och Ellen Benediktson bedöms kunna överraska med ”Surface”. Foto: Janne Danielsson/SVT

Ett annat bidrag som får genomgående positiva omdömen är ”Surface”, med Ellen Benediktson och Simon Peyron. Markus Larsson hör en tydlig flört med hiten ”Shallow” och kallar det för ”smart”, och Ken Olausson tror att den kommer att gå minst till Andra chansen.

Frida Öhrns ”We Are One” får tummen upp av Tobbe Ek, och Ken Olausson håller bidraget som en given topp fyra-kandidat.

Nanne Grönvall möter samtidigt avvaktande omdömen med sin ”Carpool Karaoke”. Ken Olausson vill se bidraget på scen först, och Markus Larsson lämnar uttryckligen walk over.

”Det blir nästan för banalt vid uppspelningen, men jag ser fram emot scenshowen”, skriver Tobbe Ek

De två manliga bidragen på svenska från Jakob Karlberg och William Stridh får samtidigt neutrala recensioner och tippas få det svårt i konkurrensen.

Vid 22-tiden på onsdagskvällen var Hanna Ferm storfavorit att gå direkt till final från Malmö i oddlistan. Samtidigt hade Ellen Benediktson & Simon Peyron knappat in rejält på Victor Crone i kampen om den andra finalplatsen (trots att Ellen dras med en rejäl förkylning). Den sista platsen i Andra chansen hade Frida Öhrn ett stadigt grepp om.

Förra veckan var Faith Kakembos ”Crying Rivers” recensenternas stora favorit, vilket slutade med en femteplats i deltävlingen. Men veckan innan hamnade Anna Bergendahl i guldsitsen, som både gick direkt till final och i nuläget räknas till en av favoriterna till slutsegern.

Läs hela recensionerna här:

• Schlagerprofilernas Ken Olausson
• Aftonbladets Markus Larsson
• Aftonbladets Tobbe Ek

In English

The first song reviews for this week are in. Victor Crone and Hanna Ferm are the main favourites among the journalists voicing an early opinion.

Among the other acts, the duet ”Surface”, performed by Ellen Benediktson & Simon Peyron, is described as a well-written song and a strong contender for qualification.

Missa inte:

• Alla fakta om veckans bidrag i Bidragsbibeln