Ny skräll – men rötterna avgjorde för Jon Henrik Fjällgren i Melodifestivalen 2019
Melodifestivalen 2019 

Ny skräll – men rötterna avgjorde för Jon Henrik Fjällgren i Melodifestivalen 2019

Favoriten höll – och fick med sig en skräll.

Mönstret från förra veckan höll i sig när Jon Henrik Fjällgren höll för trycket och knep en biljett till finalen. Med sig fick han överraskningen Lina Hedlund.

Den folkkäre Jon Henrik Fjällgren har bildat ett framgångståg i Melodifestivalen. Och inte undra på det.

Han brinner för att väva samman djupa musikaliska rötter med modern popmusik. I många andra länder är det helt enkelt så populärmusik låter.

I Sverige sticker vi ut genom att vara extremt modemedvetna och trendkänsliga. Det har gjort den svenska popmusiken närmast världsledande.

Men när en artist hämtar näringen till sin musik från något djupare och mer autentiskt visar sig den skriande hungern efter rötter och något att stå för. Bidrag inom så kallad nordisk etno skördar framgång i Melodifestivalen i det närmaste så snart de visar sig.

Förra veckan hette den kvinnliga skrällen Malou Prytz. Det kvinnliga övertaget i finalen fortsätter sedan Lina Hedlund skrällde sig vidare till Friends i kväll.

När genrepspubliken blev tillfrågade av Melodifestivalklubben på fredagskvällen slutade hon bara på femte plats, med Dolly Style som vinnare. Vi var många som trodde att det skulle bli den färgglada poptrion som skulle avancera till final i programmets avgörande moment.

Men precis som Jessica Andersson förra året överraskade Lina med en finalplats från deltävling tre. Visuellt och delvis musikaliskt tar Lina vidare schlagertraditionen i Melodifestivalen. Den halvt dödförklarade genren har fortsatt ett finger med i spelet.

Och i en så här uppdaterad form lär den inte att ha några problem att leva vidare. ”Victorious” är snarare ett popanthem än en schlager.

Och blandat med de djupa rötterna rör sig Jon Henrik Fjällgrens ”Norrsken” i samma landskap. Schlagern lever – men i ny skepnad.

Nu riktar vi blickarna mot Lidköping och den sista deltävlingen. Kanske för att hitta ännu fler vinnarkandidater till finalen.

Resultat: Deltävling 3 av Melodifestivalen 2019

Final: Jon Henrik Fjällgren
Final: Lina Hedlund

Andra chansen: Martin Stenmarck
Andra chansen: Rebecka Karlsson

5. Dolly Style– 819 062 röster
6. Omar Rudberg – 722 215 röster
7. The Lovers of Valdaro – 637 917 röster

Röstningssiffrorna för bidragen som gått vidare presenteras här i Expertbloggen veckan efter finalen.

• Antal röster: 6 305 045.
Gåvor till Radiohjälpen: 662 869 kronor.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Se första vinnarintervjun – direkt på scen

English summary

Swedish pop music is very trend sensitive. Jon Henrik Fjällgrens victories in Melodifestivalen show that the Swedes have an appetite for popular music with deep roots as well. This combination is what popular music is made of in most other countries.

And Lina Hedlund made it to the final with another kind of tradition: Swedish pop schlager music. The roots of Melodifestivalen are still very much alive in the contest.

Missa inte:

• Se hela programmet igen på SVT Play (finns kvar till måndag midnatt)
• Eftersnack till deltävlingen från SVT Nyheter