Pusselbitarna som kan avgöra ödet för Melodifestivalen 2019
Melodifestivalen 2019 

Pusselbitarna som kan avgöra ödet för Melodifestivalen 2019

Programledarna är redan ett sammansvetsat gäng. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Melodifestivalsäsongen har smugit igång i och med presentationen av programledarna. Nu väntar vi på att artisterna ska presenteras.

För att inte den väntan ska bli olidlig kommer jag att fylla tiden med en serie blogginlägg som gläntar på locket till innehållet i Melodifestivalen 2019.

Melodifestivalen har två styrkor med sig in i säsongen som kan bli avgörande. Rutin och framförhållning.

Att ha rutinerade kulturbärare bakom kullisserna har ofta varit nyckeln till succé för Melodifestivalen. Nu har Christer Björkman själv gått in som exekutiv producent, efter att ha hållit sig i utkanterna ett tag.

– Vi bygger en trygghet och har enormt mycket know how om programmet med oss från början. Vi behöver inte förklara för någon: ”Gör inte så här, för det kommer inte att fungera”, säger han själv.

Dessutom har redaktionen framförhållning. I den kreativa processen är man redan långt framme – och det är ett väldigt gott tecken. De år som Melodifestivalen har stött på problem har man ofta tvingats till sena lösningar.

Programledarna Kodjo Akolor, Marika Carlsson, Sarah Dawn Finer och Eric Saade har redan varit på en tredagarsworkshop och dessutom träffats hemma hos både Christer, Sarah och Eric.

– Jag har aldrig varit med om att vi har varit ute i så här god tid och att vi verkligen har inkluderats allihopa, säger Sarah, som har den största rutinen på den här typen av positioner i programledarkvartetten.

Bakom programledarna finns Henric von Zweigbergk, som efter många år lämnar jobbet som studioman i Melodifestivalen och i stället blir producent.

– Hence och Christer har en fantastisk erfarenhet och hjärtat på rätt ställe, så jag kände mig väldigt trygg med att det var dem som skulle leda mig, säger Sarah.

– Melodifestivalen drivs av kärleken till programmet. Publiken som älskar programmet driver det, artisterna som älskar att vara med driver det, så vi som faktiskt leder programmet måste göra det med kärlek. Jag tycker att Christer och Hence står för det, och därför vågade jag hoppa på.

Fakta: Programledarna för Melodifestivalen 2019

• Kodjo Akolor
• Marika Carlsson
• Sarah Dawn Finer
• Eric Saade

Läs mer:

Melodifestivalen 2019: Här är programledarna
Fyra programledare i Melodifestivalen 2019 – mardröm eller fördel?
Programledarnas knep för att klara kritik