Okategoriserade 

Pusselbitar: Morgonsvepet 12/2 Melodifestivalen 2016

Vill du ha Morgonsvepet direkt till din e-post? Prenumerera här.

I dag: Scenkläder och publik

Molly Pettersson Hammar på torsdagens repetition. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Steg för steg kommer vi närmare avgörandet i Malmö. I eftermiddag är det dags för artisterna att göra ett andra träningspass med bidragen på scen – och den här gången är det obligatoriskt att använda scenkläderna. Vi rapporterar live både i bloggen och på förstasidan.

På kvällen är det dags för den första generalrepetitionen – om nu någon använder det ordet nu för tiden. Genrep heter det åtminstone alltid internt.

Publiken i Malmö brukar vara på tårna, och för artisterna är det alltid en stor sak att för första gången göra sin låt inför en fullsatt arena. Och efteråt gör Melodifestivalklubben och Poplight.se sin publikundersökning – det var där för en vecka sedan som vi fick indikation på att Robin Bengtsson skulle utmana tippade toppbidragen med Ace Wilder och Samir & Viktor.

Innan dess ska en hel del pusselbitar falla på plats. David Lindgrens lasershow fungerade inte alls som det var tänkt, och rapporterna talar om tusen åsikter från alla inblandade parter i viewing room efteråt. Lasrarna syns inte som planerat i kamerorna, och nu blir det en kamp mot klockan för att få allt på plats till arenalåten ”We are Your Tomorrow”.

Molly Pettersson Hammar är en annan artist där specialeffekterna hamnat i fokus. Det ska finnas eld runt hennes plexiglaspodium (samma podium som Andreas Johnson använde förra året – och Krista Siegfrids har samma LED-podium som Robin Bengtsson förra veckan). Men elden blev alldeles för mesig på torsdagens repetition. Den brännbara vätskan höll sig inte på plats, och nu ska man testa med en helt annan, hemsnickrad lösning i stället. Dags att ta på skyddhjälmarna, kanske.

I går: Förändrade förutsättningar

Wiktorias scenshow har fått projektionseffekter på en teknisk nivå som vi inte har sett förut. Bild: Stina Stjernkvist/SVT

De flesta blev nog lite ställda när Wiktoria repeterade sitt nummer med countrypoplåten ”Save Me” i går. Internt på SVT hade vi bra koll på att det skulle bli ett nummer med projiceringar (projection mapping, samma teknik som Måns Zelmerlöw använde) … men det är ju svårt att veta exakt hur det kommer att se ut.

Det visade sig vara något som fick många att tappa hakan. Skivbolaget arbetar också med Avicii och har anlitat ett internationellt bolag som gör specialeffekter till honom, David Guetta med flera. Resultatet har blivit något som enligt upphovsmännen är världsunikt. Tidigare har vi sett projiceringar på byggnader eller stillastående klänningar. Här rör det sig om projiceringar på en hel kropp som är så skarpa och avancerade att Wiktoria helt smälter samman med bakgrunden.

Samtidigt har debutanten fått beröm för sin artistiska prestation – som inte blir sämre av att hon måste anpassa rörelserna exakt efter projiceringarna. Det återstår att se hur det röstande folket tar emot det här paketet.

På välkomstfesten i Malmö Rådhus passade jag på att prata med många bekanta om läget i deltävlingen. Alla verkar överens om att det är en svårtippad deltävling. Att Isa ska gå till final är de flesta överens om. Men sedan är få avskrivna. De flesta verkar tycka att deltävlingen bjuder på en musikaliskt jämn och hög nivå, men med något lägre toppar än i premiären.

Låtskrivartrion The Family med Joy Deb, Linnea Deb och Anton Hård af Segerstad vann ju Eurovision i fjol. Nu har de Ace Wilder i final, och i den här deltävlingen tävlar de med både Isa och Molly Pettersson Hammar (deras fjärde och sista bidrag framförs av Lisa Ajax nästa vecka – och ja, ingen annan har fyra bidrag med i år). I Isas bidrag är dessutom Fredrik ”Benke” Rydman regissör till skuggshowen, och den togs emot väl av pressen på plats i går. Även Benke låg ju bakom Måns Zelmerlöws bidrag i fjol.

På festen pratade jag också med Jenny Petersson, alltså Velvet, som testar vingarna som stylist i Melodifestivalen 2016. Förra veckan jobbade hon med Mimi Werner, och den här gången bränner hon av sina två återstående bidrag i form av Victor och Natten och Krista Siegfrids. Krista har fått scenkläder i den personliga favoritfärgen rött. Inte helt fel, eftersom alla andra solotjejer i den här deltävlingen tycks planera vita scenkläder.

Om Morgonsvepet: Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen. För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.