Programledarnas ESC-blinkning till Israel – första mellanakten i Melodifestivalen 2019
Melodifestivalen 2019 

Programledarnas ESC-blinkning till Israel – första mellanakten i Melodifestivalen 2019

Sarah Dawn Finer och Eric Saade genrepar mellanakten. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Israels Eurovisionhistoria står i centrum för årets första mellanakt.

Den 12 maj i fjol korades Netta Barzilai från Israel som vinnare av Eurovision Song Contest. Det betyder att målet för artisterna i Melodifestivalen är en resa till Eurovision i Tel Aviv. Årets första mellanakt tar avstamp i Nettas vinnarlåt ”Toy”.

En scenografi har specialbyggts för att likna originalet från Eurovision i Lissabon. Även bildproduktionen och kläderna är kopior av förlagan. Sarah Dawn Finer tar på sig rollen som Netta och backas självklart upp av dansare i slimmade dräkter. Dansare är inga mindre än våra övriga programledare.

Numret går sedan över till Israels tre andra vinnarlåtar. Det handlar om ”A-Ba-Ni-Bi” av Izhar Cohen & Alphabeta från 1978, ”Hallelujah” av Gali Atari & Milk and Honey från 1979 och slutligen ”Diva” av Dana International från 1998.

– Eric Saade kommer göra en fantastisk insats som Dana och har en likadan fjäderjacka som Dana hade i sitt framträdande. Vi går verkligen all-in i det här numret, och programledarna är så bjussiga, vilket jag tror att publiken kommer uppskatta, berättar Henric von Zweigbergk, som är Melodifestivalens producent i år.

De vinkande katterna från Eurovisionvinnaren är på plats i Göteborg. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Mellanakten rundas av med att Kodjo smiter iväg samtidigt som Sarah ropar ut den klassiska frasen ”Sverige, vi har ett resultat”. Då har Kodjo hunnit komma fram till pulten för att presentera kvällens första finalist.

– Upplägget kommer vara en röd tråd under hela turnén. Vi försöker skapa en naturlig övergång från mellanakterna till resultatpresentationen, säger Henric von Zweigbergk.

Att ”Hence” för första gången på åratal inte är studioman kommer att märkas för publiken. Den legenadriska före detta studiomannen är upptagen backstage under sändningarna och kommer inte att skymta förbi i tv.

Ny studioman för Melodifestivalen är Pernilla Isedal, som tidigare var studioman backstage. Ny studioman backstage är Pierre Bredstenslien, som tidigare var artistvärd. Nya artistvärdar är Cecilia Felix Caballero och Tobias Witting.

Intervju och grundtext: Helena Nilsson/SVT

Kostymerna till mellanakten väntar på galgar i kulisserna. Foto: Helena Nilsson/SVT

English summary

The first interval act of the year will be easy to comprehend for our international viewers. Looking ahead to Eurovision, the hosts will create a mashup of the Israeli winning entries through the years. An elaborate stage design has been created to imitate the original performances from Eurovision.