Programledarna kan bli den nya stridsfrågan i Melodifestivalen
Melodifestivalen 2018 

Programledarna kan bli den nya stridsfrågan i Melodifestivalen

Det är dags. Den första stora nyheten inför Melodifestivalen 2018: årets programledare presenteras.

Du kan se det i direktsändning från SVT Nyheter kl. 11 på torsdagen.

Men vad är poängen med Melodifestivalens programledare? Det är en fråga som ledde till rabalder förra säsongen.

Du som är lika engagerad som jag kanske minns det. Många journalister och engagerade fans totalsågade programinnehållet. De manus och idéer som Clara, David och Hasse framförde ansågs inte bra nog.

Samtidigt var programmet en stor tittarsuccé och blev den fjärde mest sedda Melodifestivalen genom tiderna. Klyftan verkade stor, med tyckarna och superfansen på ena sidan och den breda publiken på den andra. Tittarna var engagerade hela resan, och finalen blev den mest sedda sedan 2013. När jag frågade vanliga tittare hörde jag inte av kritiken.

Och visst, Melodifestivalen är bred underhållning, och bred underhållning brukar inte vara anpassad för finsmakarna. Men det var något mer som hände 2017.

Ett inslag som hyllades i Melodifestivalen 2017 var David Lindgrens Mellomedley. Här med kollegan Hasse Andersson, gestaltande streckgubben i Måns Zelmerlöws ”Heroes”. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

 

Programinnehållet stack inte ut, tog inte ut svängarna, utmanade inte formatet, låg inte i framkant. I stället drog det mot mysig underhållning. SVT:s efterforskningar hade visat att det är vad Melodifestivalen borde vara, ett program som ligger i mittfåran och kan ses av ”alla”. För att bli framgångsrikt måste det därför vara anpassat till ”alla”, och då är det svårt att sticka ut särskilt mycket eller ligga i framkant.

De succéartade tittarsiffrorna tyder på att resonemanget fungerade. Men journalister och superfans är konnässörer inom populärkultur. I en sådan sits vill man inte ha mellanmjölk, ett program som agerar samlande lägereld. Då vill man ha nytänkande, något som är spännande eller på annat sätt intressant.

Ett program som knappt förargar någon kommer en konnässör inte att tycka är intressant. Men den breda massan av tittare kommer att lämna tv:n med ett positivt intryck. Och komma tillbaka nästa vecka. Spänningen tar de tävlande bidragen hand om.

Kommer den här motsättningen få en fortsättning i Melodifestivalen 2018? Snart vet vi åtminstone svaret på programledarfrågan.

Toppbild: Programledarna Clara Henry och Hasse Andersson lämnar finalen i Melodifestivalen 2017 och symboliserar sammanhållningen bakom kulisserna. Foto: Stina Stjernkvist/SVT