Premiär för Melodifestivalen 2019 – dags att uppdatera appen
Melodifestivalen 2019 

Premiär för Melodifestivalen 2019 – dags att uppdatera appen

Klockan åtta i kväll är det dags. Melodifestivalens första deltävling 2019 sänds från Göteborg, och som vanligt har röstningsappen uppdaterats inför året.

• Du som inte redan har appen behöver ladda ner den från enhetens appbutik för att kunna rösta. Appen heter som sig bör Melodifestivalen.

• Du som har appen sedan tidigare behöver se till att den är uppdaterad till 2019 års version. Det sker automatiskt för de flesta, om om din enhet är inställd på manuella uppdateringar behöver du godkänna uppdateringen själv på samma sätt som du gör mer dina andra appar. Nytt för i år är också att man behöver ange sig ålder för att kunna rösta, så passa på att logga in redan innan programmet startar.

En nyhet i år är att tittarna bildar åldersgrupper som röstar en och en, på samma sätt som jurygrupperna i Eurovision. Inget av det här märks i programmet, det nya är bara hur resultatet räknas ut.

En kul grej är att du kan se på hjärtat i tv-rutan vilken tittargrupp som för ögonblicket ökar mest i röstningsintensitet från sina normalnivåer. Lockar till exempel High15 flest röster från de yngre tittarna? Här är färgerna att hålla utkik efter:

Grön: 3–9 år
Turkos: 10–15 år
Blå: 16–29 år
Lila: 30–44 år
Rosa: 45–59 år
Röd: 60–74 år
Orange: 75+

Röstningshjärtat i bild har också designats om så att det inte är lika avslöjande för resultatet. Ju fler röster som kommer in för stunden, desto mer bultar hjärtat, men det kommer inte att vara en lika tydlig skillnad som när hjärtat 2015–2018 skiftade mellan allt från att vara blått till att bulta och brinna.

Och glöm inte att du dessutom kan läsa nyheter och se Mellosvepet i appen under veckorna!

Observera att den app som heter Melfest Live inte har med röstningen att göra och inte kommer från SVT. Det är en app som är skapad av bolagen som producerar arenaturnén (SVT ägnar sig åt att producera och göra ett tv-program av det som händer på scenen) och är tänkt att ersätta det tidigare tryckta programbladet. Appen du behöver för att rösta är Melodifestivalen.

Nu kör vi!

En annan nyhet i appen i år är att du kan skapa en festivalinspirerad profilbild.

English summary

If you’re in Sweden, you can vote in Melodifestivalen by downloading the official app. It’s named Melodifestivalen and can be found in the app store in your device. Since you need to make new account settings this year, it’s important to download or update the app in time before the broadcast starts at 20:00 CET.

Furthermore, the voting heart in the TV screen has been updated this year to show the intensity of the voting from the different age groups. These are the colours of the different age groups… Green: 3–9 years. Turquoise: 10–15 years. Blue: 16–29 years. Purple: 30–44 years. Pink: 45–59 years. Red: 60–74 years. Orange: 75+ years. Also, the intensity of the heart pounding represents the total number of votes being cast at the moment.

Läs också:

SVT:s användarinformation och support om Melodifestivalens app
• Så blir Melodifestivalens app 2019
• Så funkar Melodifestivalens nya röstningsregler