Podd-special: En timmes hemligheter från Melodifestivalen 2018
Melodifestivalen 2018 

Podd-special: En timmes hemligheter från Melodifestivalen 2018

Det finns mycket spännande att berätta om Melodifestivalen 2018 just nu. Som bara få känner till.

Jag tyckte att läget skulle bli ännu mer spännande om jag delade med mig av en liten portion av alla hemligheter. Så jag dyker upp i det senaste avsnittet av fanpodden Schlager-Micke och hans vänner.

En timme om Melodifestivalen 2018: Lyssna på avsnittet här

Jag ger bland annat ett par ledtrådar till hur bidragen kommer att låta i Melodifestivalen 2018.

Inte minst gör jag en topplista på starka trender i festivalen i år, med inspiration i min bloggserie Bakom Bidragen. Här är de fem starkaste trenderna i mina ögon:

1. De underhållande bidragen
2. Solorekordet
3. De utländska artisterna
4. Vad får schlagerfansen?
5. Rocken saknas.

Den sista punkten har jag inte bloggat om. Men det finns alltså inget som ens har en anstrykning av rock i Melodifestivalen 2018. Trenden har funnits i flera år och beror enligt Christer Björkman på att rocken befinner sig i en identitetskris.

Men jag undrar om tävlingsredaktionen inte helt enkelt bara tittar på fel ställen. Det är möjligt att vanligt rock knappt finns längre. Men metal är en enorm och starkt visuell genre. Svenska band som Sabaton (krigstema), Twilight Force (fantasy), Falconer (musikalsångare), Fejd (folktoner), Raubtier (humoristisk industrial) med flera skulle ha mycket att tillföra.

Många av metalbanden skulle nog kunna tänka sig att vara med i Melodifestivalen. Jag har själv pratat med Sabaton, som sade att de vore intresserade om de tilläts skriva sin egen låt. Men de skickar inte in musik till tävlingen självmant.

Här måste alltså tävlingsredaktionen jobba aktivt för att öppna dörren till metalvärlden, precis som man jobbade med hiphop inför Melodifestivalen 2017.

Inspelningen av poddavsnittet sköttes tyvärr med medioker ljudkvalitet av min SVT-dator. Men för er som spetsar öronen passar jag också på att berätta om de roligaste händelserna från när jag träffade alla artisterna.

Vad gjorde Jonas Gardell när jag pratade med honom i enrum? Varför kastade Samir Badran snus på min skrivare? Och mycket mer.

I övrigt kan jag rekommendera podden Schlager-Micke och hans vänner för alla fans som vill ha en riktigt smal djupdykning i allt vad Melodifestivalen och Eurovision heter.

Lyssna på alla avsnitt av Schlager-Micke och hans vänner här