Okategoriserade 

Oscar Zia sätter klipprekord i Melodifestivalen 2016

I Oscar Zias bidrag ”Human” siktar produktionen på att slå ett rekord i Melodifestivalen.

Numret filmas med 208 olika kamerasekvenser. Det blir i genomsnitt mer än ett klipp per sekund.

När en artist står på scen i Melodifestivalen finns det en lampa intill den kamera som syns i tv. Men i det här numret blinkar de lamporna utan möjlighet för Oscar Zia att hänga med.

– Jag behöver bara komma ihåg två kameror att titta i, så för mig är det jätteenkelt. Det gäller bara att jag hittar dem i mörkret eftersom alla andra kameror blinkar, säger han.

En artist tittar normalt i nästan alla kameror under sitt bidrag. Men i ”Human” finns bland annat en sekvens med 30 klipp på en sekund.

Oscar Zia. Foto: Lina Åhman/SVT

”Human” är en modern ballad som gradvis växer till en arenalåt. Oscar Zia står framför vid stativ, pekar på sitt hjärta. Stativet välter han ner en bit in i låten. Sången får fyllighet av en kör på fem personer bakom scenen.

Bidragen i Melodifestivalen har omkring 43–45 kameror om det är en ballad och upp till 70–80 kameror om det är upptempo. Bidraget med Boris René i den här deltävlingen har som jämförelse 60 kameror och After Dark 64.

Bildproducenten Robin Hofwander har fått jobba hårt med numret och beskriver det som ”arty ”.

– Det var Rickard Engfors idé. Han frågade om vi kunde göra så här, och det tyckte jag absolut. Det tog lite tid att ta fram, om jag säger så.

Rickard Engfors är på papperet bidragets koreograf. Han intygar att man nu sätter ett nytt klipprekord i Melodifestivalen.

– Jag har velat göra det här numret länge. Sedan ett par år i produktionen har vi tekniken som gör att det går, och jag vill ta vara på att SVT är fantastiskt skickliga. Oscar Zia visar en ny sida av sig själv. Han är 19 år och har något vettigt att säga. Visionen är att han står som ensam stark person och möter omvärldens och dess naturkrafter, om man ska vara pretentiös.

Läs mer: