One Together – Melodifestivalen 2018 får en egen temalåt
Melodifestivalen 2018 

One Together – Melodifestivalen 2018 får en egen temalåt

Bild: Regissören Sunil Munshi blir en profil bakom kulisserna i Melodifestivalen 2018. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det är dags att glänta på dörren till innehållet i Melodifestivalen 2018.

I vinter får festivalen en egen temalåt. Titeln är ”One Together”, och en första version av låten hördes redan i webbsändningen där artisterna presenterades.

En rad tittare skrev till mig direkt efter den sändningen, både från Sverige och utomlands. Vad är det för låt??? Var kan jag lyssna på den?

Nästa gång vi får höra mer av ”One Together” är den 14 januari. Då finns bit ur låten med i tv-trailern för Melodifestivalen 2018, som premiärvisas den dagen. Den 2 februari finns hela låten på Spotify.

”One Together” är skriven av Sunil Munshi, som är Melodifestivalens regissör 2018 och kom med idén från början. Producent är den meriterade festivalkompositören Peter Kvint.

– Melodifestivalen är en stor omfamning. Jag ville ge den en modern temalåt som kan gå igenom hela programmet och markera en nyare kostym. Man har hört de gamla jinglarna, säger Sunil.

Idén är att det ska vara ett soundtrack som man kan sjunga med i. ”One Together” har ju en text, till skillnad från Melodifestivalens tidigare jinglar.

– Tanken med texten kom ur raden one two, one together, att man ska kunna räkna. Den ska vara för alla.

Programledaren David Lindgren är en av flera som kanske får med ”One Together” att göra. Foto: Ulrika Malm/SVT

Uppgiften var inte bara att skriva en bra låt. ”One Together” ska vara effektiv i tre olika sammanhang:

• Början av låten spelas i trailern.
• Hela låten ska kunna fungera som öppningsnummer eller mellanakt.
• En slinga från låten ska kunna spelas under artistpresentationerna som visas just innan artisten börjar sjunga (det var den slingan som hördes när artisterna presenterades i november).

Tanken är att få en röd tråd i programmet.

– Jag gillar att skapa världar med hela koncept. Jag kommer från teatern från början, där man berättar en historia. Innehållet tycker jag hänger ihop, säger Sunil.

Klipp: Emmelie de Forest sjöng Eurovisions officiella temalåt 2014.

Jag som är nörd tänker direkt på de temalåtar som funnits i Eurovision Song Contest. Sverige införde upplägget i Malmö 2013 med fantastiska ”We Are One” av Björn & Benny och Avicii. Danmark följde upp året efter med ”Rainmaker”, och Österrike ville inte vara sämre med ”Building Bridges”.

Sedan vann Sverige igen – och bröt trenden. Stockholm 2016 saknade temalåt. Märkligt? Drygt? En kuriositet? Hur som helst, jag saknar temalåtarna. Inte bara för att festivalfantasten i mig faktiskt gillat alla tre låtarna. Nej, mest är det nog för att vi som älskar Melodifestivalen och Eurovision ofta bara vill ha så mycket som möjligt.

Fler programledare? Absolut! Fler bidrag? Gärna!

En medryckande temalåt att sjunga med i? Toppen!

Invändningen är så klart att ”One Together” skulle kunna stjäla uppmärksamhet från låtarna som tävlar.

– Det vill vi inte konkurrera med, säger Sunil.

– Däremot vill vi att alla som ska till eller tänker på Mello tänker på den här låten, och att den förenar oss i det. Sedan när vi är i bubblan lyssnar vi på allt där inne.

En poäng är förstås att låten går att lyssna på redan innan festivalpremiären, när den tävlande musiken fortfarande är hemlig.

Melodifestivalen 2018 fick precis en låt till.

Lyssna på ”One Together”-slingan från artistpresentationen – här ser du hela sändningen.

För övrigt:

• Vid den här tiden på året brukar några av artistnamnen och låttitlarna förändras. Olivia kommer att tävla under sitt fullständiga namn Olivia Eliasson och Liamoo kommer att använda logotypskrivningen LIAMOO.

Ryssland vann Junior Eurovision Song Contest i form av Polina Bogusevich med bidraget ”Wings”. Sverige deltog inte.

• Scenen i Eurovision Song Contest 2018 kommer att se ut så här och i portugisisk anda vara inspirerad av hav och sjöfart.

Inlägget uppdaterat 8/1: Utgivningsdagen av ”One Together” var inledningsvis satt till den 15 januari men har flyttats till den 2 februari.