Okategoriserade 

Nycklarna som hjälpt Robin Bengtsson bli en vinnarfavorit i Eurovision 2017

Foto: TT

Här är en nyckel som kan ge Sverige en ny topplacering i Eurovision Song Contest.

Den heter rytm. Trendrytm.

Svenskarna är trendkänsliga och bra på att ligga rätt i tiden. Det har hjälpt oss att bli en av världens ledande nationer inom populärmusik.

Den saken har hjälpt till i Eurovision. I stället för att blicka bakåt mot vad som funkat på sistone blickar vi framåt mot vad som kan bli nästa drag.

När en ballad vunnit 2014 skickade vi ett effektfullt upptemponummer med Måns Zelmerlöw. När andra inspirerades av det skickade vi en minimalistisk nedtonad låt med Frans.

Nu är den stora trenden i Eurovision att i linje med fjolårsvinnaren skicka allvarliga ballader, ofta kvinnliga.

Då halar vi fram specialeffekterna igen och skickar ett upptemponummer med en kille som går på löpband. För att vara lite extra luriga tänker vi ut att ingen någonsin kommit på att starta sitt bidrag backstage. Då gör vi det också för att sticka ut.

Det verkar onekligen som att den svenska trendkänsligheten – med hjälp från internationella juryn – har skapat ett bra utgångsläge en gång till.

Åtminstone är Robin Bengtsson tippad att knipa en pallplats enligt oddsen, och få som tycker till ser annat än en topp tio-placering som rimligt. Sedan Melodifestivalen 2017 avgjordes har Sverige stigit något i oddslistan.

Internationella juryn har hamnat i fokus de senaste dagarna. Inte oväntat när för första gången varken folkets etta eller tvåa vinner.

Men här finns en ytterligare positiv nyckel inför Eurovision. Den internationella juryn gav Robin Bengtsson 96 poäng.

Grafik: Marcus Björkander/Schlager-Micke och hans vänner

När Frans vann Melodifestivalen 2016 fick han bara 88 poäng av jurygrupperna.

Grafik: Marcus Björkander/Schlager-Micke och hans vänner

Frans slutade nia i jurygruppernas omröstning.

Om vi ska hårdra statistiken kan vi vänta oss en högre juryplacering för Robin Bengtsson. De enda som fått mer poäng av internationella juryn sedan den infördes år 2011 är Ace Wilder med ”Busy Doin’ Nothin'” (97 poäng) och de två Eurovisionvinnarna Loreen och Måns Zelmerlöw (114 respektive 122 poäng).

För övrigt kan vi notera att Växjö stärker sin ställning som klassisk mark för Melodifestivalen. Det var där den första deltävlingen i det nya formatet gick av stapeln 2002. Det var där Loreen premiärframträdde med ”Euphoria” 2012. Och det var där Robin Bengtsson tävlade med ”I Can’t Go On”.