Okategoriserade 

Nu kan Petra Mede bli en legendar i Eurovision

Måns Zelmerlöw och Petra Mede leder Eurovision Song Contest 2016. Foto: Janne Dannielsson/SVT

Petra Mede kan vara på väg att ta plats i den internationella tv-historien.

Nu får hon chansen att leda Eurovision Song Contest en gång till. Hon har redan tagit plats i de europeiska tittarnas medvetanden, och bland Eurovisionfansen är hon en gigant. I en omröstning nyligen röstade fansen fram henne till tävlingens bästa programledare genom alla tider.

Hon hyllades stort i internationella medier efter sin insats i Eurovision Song Contest 2013 i Malmö.

I våras skulle BBC anordna Eurovisions 60-årsgala. Då var det Petra Mede från Sverige som bjöds in att vara programledare tillsammans med tv-bolagets egen Graham Norton.

Bara två personer tidigare har lett Eurovison Song Contest mer än en gång. Den senaste av dem, Katie Boyle, ledde sin senaste ESC-sändning 1974.

Det blir spännande att se vad Petra Mede kan åstadkomma i ESC-comebacken.

Och visst var hon ett självklart val av de ansvariga nere på Eurovisionredaktionen. Vi har redan en etablerad storstjärna i programledarnischen av Eurovisionvärlden. Hur ska man då kunna välja någon annan?

Petra Mede under Eurovision Song Contest 2013. Foto: Jessica Gow/TT

Petra Mede leder sändningarna från Globen i maj tillsammans med den regerande mästaren Måns Zelmerlöw.

Och att ha en artist som är framgångsrik i sammanhanget som programledare är en klassiker. På senare år har vi sett det i Riga 2003, Aten 2006, Belgrad 2008, Düsseldorf 2011 och Baku 2012. I Wien senast var Conchita Wurst framträdande i rollen som greenroomreporter.

Fördelen med greppet är att programledaren har stjärnglans och igenkänning för den intresserade publiken. Nackdelen är att man kan få en person som inte är programledare till yrket.

Av statistiken som jag tog fram förra veckan framgår att programledarna i Eurovision som inte har programlederi som yrke till vardags har blivit drastiskt färre på senare år. Det vände (liksom mycket annat när det gäller tävlingens programledare, visade det sig) i Norge 2010.

Jag var själv tidigare en del av Eurovisionorganisationen på EBU. Där framförde jag i slutet av 00-talet åsikten att många programledare i Eurovision under lång tid inte framstått som tillräckligt professionella. Jag var inte ensam om att tycka att det spretat lite väl mycket, och kanske har EBU i högre grad än tidigare börjat rekommendera de arrangerande tv-bolagen att satsa på professionella programledare.

Det här problemet finns inte med Måns Zelmerlöw. Han är både en stark artistprofil från tävlingen, rent av den regerande Eurovisionmästaren, och en erfaren och framgångsrik programledare med sin erfarenhet från Melodifestivalen 2010 och tre år med Allsång på Skansen.

Så valet av Måns Zelmerlöw var också enkelt att gissa sig till.

De två mest uppenbara kandidaterna tar sig an uppdraget – inte konstigt att kvällstidningarna lyckades knäcka nyheten den här gången.

Foto: TT

Svagheten med valet av Petra Mede och Måns Zelmerlöw är att det saknas överraskningsmoment. Men det är inte för att vi ska få ett ögonblick av häpnad under en webbsändning i december som programledarna för Eurovision Song Contest väljs.

Kanske kan det bli svårare att överraska även i sändningarna. Men samtidigt går det att använda igenkänningen till att skapa något oväntat.

Petra Mede själv är inne på att dra fördel av igenkänningen.

– Det är bra om det får en personlig touch. Kanske jag och Måns kan bidra med det eftersom vi är lite kända för publiken. Då blir det inte anonymt utan finns två avsändare från början, säger hon i dag.

Måns själv verkar hur cool som helst när han tänker på att gå ut inför de 200 miljoner tittarna.

– Det här känns väldigt lugnt just nu. Jag känner mig väldigt bekväm i sammanhanget, och vi ska bara njuta och ha kul. Det finns ingen roligare publik än på Eurovision, säger han.

Över huvud tagent är det här kanske den största utmaningen i det svenska Eurovisionprojektet 2016. Att vi vann så pass nyligen som 2012 märks i organisationen. Det ger en trygghet och stabilitet som är få förunnad i den moderna Eurovisionhistorien. Men är man tillräckligt på tårna för att skapa ett Eurovision att minnas?

Om exakt fem månader får vi svaret. Då går finalen av Eurovision Song Contest 2016 i Globen.