Musiken stod mot showen: John Lundvik och Benjamin Ingrosso till final i Melodifestivalen 2018
Deltävling 1: Karlstad 

Musiken stod mot showen: John Lundvik och Benjamin Ingrosso till final i Melodifestivalen 2018

Musiken stod mot showen. Så kändes det. Och kanske gjorde Melodifestivalen ett vägval i kväll.

Många hade tippad Edward Blom till final. Men det blev John Lundvik som gjorde storfavoriten Benjamin Ingrosso sällskap till Friends Arena.

Lundvik var genrepspublikens favorit. Skulle Edward Blom få tillräckligt med röster via appen för att ta sig förbi?

Resultatet blev tydligare än de flesta trott.

Melodifestivalen är till fortfarande stor del en tävling i musik, även om SVT officiellt kallar det för en tävling i musikunderhållning.

Och Edward Blom grät inga tårar i greenroom efter sin femteplats. Jag direktrapporterade på Twitter under programmet och pratade med honom direkt efter resultatet. Han var glad att inte ha slagit ut någon, eftersom de andra är så mycket bättre artister.

Kamferdrops hade det kämpigare. Låten såg ett tag ut att stå under diskningshot under lördagen. Och i tävlingen blev det en sjätteplats.

Bidraget återskapade schlagergenren i modern förpackning. Just den typen av insatser behöver vi för att bevara våra folkliga populärmusikaliska traditioner.

Men att uppträda i mask är inte en fördel för att skapa kontakt med tv-tittarna. Och att inte le är ett stort hinder. Kamferdrops menade att texten ju är sorglig, men den som inte ler har sedan gammalt nästan omöjligt att skapa kontakt med publiken.

Renaida gick också igenom ett drama, men bakom scenen – innan framträdandet. Klacken på skon var trasig, och hennes team limmade frenetiskt. När jag träffade henne direkt efteråt i greenroom upplevde hon att det varit svajigt på scen och att managern kanske limmat på fel ställe. Hon får, precis som Sigrid Bernson, en ny danschans i Andra chansen.

Premiärprogrammet blev en framgång på många sätt. Återigen blev det ett nytt röstningsrekord för en deltävling. Fler och fler har kommit igång med att använda appen.

Själv fick jag en fullspäckad kväll. När Melodifestivalen sänder kan den som vill se mig live på Melodifestivalens Facebook 19.15, sedan i SVT Nyheters uppsnack på SVT Play 19.30. Under programmet direktrapporterar jag på Melodifestivalens Twitter från greenroom, och efteråt intervjuas jag i SVT Nyheters eftersnack. Sedan spelar vi så klart in söndagens Morgonsvepet.

Och det är precis så jag själv skulle vilja ha det hemma i tv-soffan. Futtiga en och en halv timme är alldeles för lite för Melodifestivalen. Nu kan du se oss live i nästan tre timmar i stället.

Se när Fredrik Ekelund möter vinnarna på scenen i direkt efter resultatet.

Resultat: Deltävling 1 av Melodifestivalen 2018

Final: John Lundvik
Final: Benjamin Ingrosso

Andra chansen: Renaida
Andra chansen: Sigrid Bernson

5. Edward Blom
6. Kamferdrops
7. Kikki Danielsson

Antal röster: 6 617 451 – rekord för en deltävling. 452 906 kronor skänktes till Radiohjälpen.

Stillbilder: Stina Stjernkvist/SVT

Se mer:

Se bidragen som slogs ut eller gick till Andra chansen
Se SVT Nyheters Eftersnack
SVT Nyheters införsändning