Morgonsvepet torsdag: Benjamin Ingrosso får favoritskapet
Morgonsvepet 

Morgonsvepet torsdag: Benjamin Ingrosso får favoritskapet

Bild: Favorittippad. Nu tror många att Benjamin Ingrosso får segerjubla igen på lördag. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Melodifestivalen har flyttat in i enorma Friends Arena och laddar för final!

De internationella jurygrupperna avgör mycket i finalen, men vi har ingen aning om vad de tycker. För att åtminstone få ett hum om vad de utomlands tycker har vi frågat utländska fans och journalister som följer Melodifestivalen.

De har alltså ingen koppling till de riktiga jurygrupperna, men förra året lyckades samma undersökning pricka att Robin Bengtsson skulle vinna. Resultatet i den här införpanelen presenteras undan för undan i Expertbloggen – efter fyra länder leder John Lundvik följd av Felix Sandman och Benjamin Ingrosso.

Utländska panelen efter fyra röstande. Grafik: Marcus Björkander/Schlager-Micke och hans vänner

Jessica Andersson hade en kavaj i deltävlingen. Men nu vill hon bjuda på något nytt. Tillsammans med sin designer Lars Wallin planerar hon nu att byta till en rockig byxdress. Hon kommer att visa upp den för första gången när hon repeterar på scenen.

Rolandz har det sista startnumret och avslutar alltså festen på lördag. Men dansfesten är hotad av att Robert Gustafsson har en rejäl förkylning. Han hostade och var matt på onsdagens repetition och uteblev från välkomstfesten. Men han hälsade som Roland att han hoppas att Bert Karlsson skickar preparat som gör honom bättre.

Benjamin Ingrosso är just nu favorittippad att vinna finalen. Men han tar än så länge favoritskapet med ro och drog sig undan till USA efter deltävlingen för att skriva låtar.

Ett skäl till Benjamins låga odds kan vara att huvudkonkurrenterna inför festivalen har tappat. Mariette har inte gått tillräckligt starkt på listorna och Felix Sandman fick gå via Andra chansen, till exempel. Utöver det brukar unga minimalistiska låtar gå bra, och många menar dessutom att Benjamin har bästa showen samtidigt som han har en av de största hitlåtarna.

I går kväll var det välkomstfest där artisterna mötte folket, och det var dessutom fin mottagning för artisterna i Stadshuset i Stockholm. Och i dag kommer artisterna att visa upp sina bidrag på finalscenen för första gången. Mer om det och senaste nytt kommer i Morgonsvepet i morgon!

I Morgonsvepet får du senaste nytt från Melodifestivalen 2018 torsdag–söndag varje vecka. Anmäl dig här om du vill ha svepet som e-post.