Morgonsvepet torsdag: Ny teknik ska lyfta sången för Mendez
Andra chansen  Morgonsvepet 

Morgonsvepet torsdag: Ny teknik ska lyfta sången för Mendez

Foto: Mendez dömer ut sin egen sånginsats i deltävlingen – nu har han bytt både öronsnäckor och medhörning. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Melodifestivalen har flyttat från Örnsköldsvik hela vägen ner till Andra chansen i Kristianstad. Det här är första gången Melodifestivalen kommer till den här staden!

Mendez har fått kritik för sin sångkvalitet i deltävlingen. Vi som följde repetitionerna såg flera gånger hur han grinade illa på scen för att han hörde att han kom in fel i sången. Han hade problem med att hitta rätt inställning i öronsnäckorna och medhörningen efter att ha flugit in kort tid innan från Chile men ville inte prata om det för att det inte skulle låta som om han skyllde ifrån sig. Nu utlovar han att ha finslipat ljudet och är tacksam för att ha fått en andra chans.

Margaret är tippad av de flesta som favorit i duellmötet med Moncho. Men nu kommer en nyhet som kan ge Moncho hopp. Margaret har blivit förkyld. Hon kurerar sig med att plocka med sig ingefära till hotellet och håller tummarna för att förkylningen ger med sig. Det gör även Moncho, som hälsar att han hoppas att motståndaren kan gå för fullt på lördag.

Renaida hade problem med en lös klack i deltävlingen, och om man tittar på sändningen menar hon att man kan se att den är sned. Direkt efter deltävlingen lagade hennes team den här klacken, men i början av den här veckan blev den lös igen. Nu blir hon kanske tvingad att byta bort sina orangea skor, men hennes gäng ska också försöka hitta en bra skomakare i Kristianstad.

Efter Andra chansen är det dags för finalen, och redan nu kan vi berätta vilka länder som ingår i internationella juryn i år. De som är med och bestämmer den här gången är jurygrupper från Albanien, Armenien, Australien, Cypern, Georgien, Frankrike, Island, Italien, Polen, Portugal and Storbritannien.

Meningen är att de här jurygrupperna har en bra geografisk spridning, men man väljer också länder utifrån vilka länder SVT har bra kontaktpersoner i som man vet kan sätta ihop en bra jurygrupp.

I dag kommer artisterna att repetera sina bidrag på scen, så får vi se hur de slipat sedan senast. Och på kvällen är det stor välkomstfest i Kristianstad.

De möts i duellerna i Andra chansen:

Margaret möter Moncho
Renaida möter Olivia Eliasson
Felix Sandman möter Mimi Werner
Sigrid Bernson möter Mendez

I Morgonsvepet får du senaste nytt från Melodifestivalen 2018 torsdag–söndag varje vecka. Anmäl dig här om du vill ha svepet som e-post.