Morgonsvepet söndag: Upplagt för slutspel i Melodifestivalen 2018
Deltävling 4: Örnsköldsvik  Morgonsvepet 

Morgonsvepet söndag: Upplagt för slutspel i Melodifestivalen 2018

Foto: Mariette och Rolandz gick direkt till final från Örnsköldsvik. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Melodifestivalen i Örnsköldsvik är avgjord, med Mariette och Rolandz till final och Felix Sandman och Olivia Eliasson till Andra chansen.

Mariette tog sin tredje direktplats till final på tre försök men sade att hon var mer nervös än någonsin. I ”For You” hade hon en stor scenshow och en hyllad låt, men många menade att hon själv som artist var det avgörande.

Om två veckor får vi besked för om hon gick vidare på de höga förväntningarna av bara farten eller om hon är på väg mot toppen i finalen. På senare år har Molly Sandén och Anton Ewald gått direkt till final från det sista startnumret i den sista deltävlingen men till sist fått blygsamma placeringar. Men vi har också fått se Måns Zelmerlöw, som gick vidare och vann hela Eurovision.

Rolandz hyllades stort av publiken i arenan i Örnsköldsvik och gick direkt till final med humor, precis som Sean Banan lyckats med tidigare. Genrepspubliken jublade stort åt Elias Abbas, men när han inte nådde hela vägen fram i sändningen stod vägen öppen för folklige Robert Gustafsson.

I greenroom direkt efter sändningen var den unge Elias Abbas nedstämd över det missade avancemanget, men Olivia Eliasson jublade stort över sin plats i Andra chansen.

Nu är alla låtar som tävlar i Melodifestivalen 2018 släppta. Lyssna på dem i SVT Play, där du nu också kan se alla programmen i sin helhet igen.

Nu väntar slutspelet, och duellerna i Andra chansen blev klara strax efter sändningen i Örnsköldsvik:

Margaret möter Moncho
Renaida möter Olivia Eliasson
Felix Sandman möter Mimi Werner
Sigrid Bernson möter Mendez

Resultat: Deltävling 4 av Melodifestivalen 2018

Final: Mariette
Final: Rolandz

Andra chansen: Felix Sandman
Andra chansen: Olivia Eliasson

5. Elias Abbas
6. Emmi Christensson
7. Felicia Olsson

Antal röster: 4 866 749 – 385 483 kronor skänktes till Radiohjälpen.

I Morgonsvepet får du senaste nytt från Melodifestivalen 2018 torsdag–söndag varje vecka. Anmäl dig här om du vill ha svepet som e-post.