Smygtitta på nyheterna: 10/3 Melodifestivalen 2016
Okategoriserade 

Smygtitta på nyheterna: 10/3 Melodifestivalen 2016

Morgonsvepet_blogg

Foto: Janne Danielsson/SVT

Vill du ha Morgonsvepet direkt till din e-post? Prenumerera här.

Den första riktiga dagen i finalveckan är slut. Artisterna har testat bidragen lite snällt i ett publikutrymme och festat i Stockholms stadshus. Nu höjs svårighetsgraden.

I dag kommer alla tolv bidrag att visa upp finalversionen av sina nummer för första gången. På scenen i arenan med fullt pådrag. Framför dem sitter ackrediterade mediarepresentanter från inte bara Sverige utan stora delar av Europa.

På svt.se/melodifestivalen fixar vi som alltid exklusiva smygtittar på repetitionerna så att du kan kolla in artisternas form – och hur tv-produktionen ser ut just nu. Smygtittarna som du får se kommer direkt från tv-gänget och tangerar hur det är tänkt att se ut i tv sedan.

Vi kan få se flera spännande nyheter i morgon. Molly Sandén berättade för mig i går att hon helt har bytt scenkläder. Nu blir det helt vitt med större möjlighet till rörlighet. Samir & Viktor ska testa konfetti i sitt nummer. Wiktoria lovar att hon har ändrat numret för att ”förstärka”. Och så vidare. Med tolv bidrag i stället för sju, som på en deltävling, blir det en del att hålla reda på.

Det börjar också komma nyheter om hur resten av programmet kommer att se ut på lördag. En höjdpunkt kan bli det stora medley som innehållsredaktionen har sytt ihop med hela 15 artister från den moderna Melodifestivalen. Kommer det kanske rent av nå samma höjder som det legendariska medleyt från Melodifestivalen år 2000?

Frans internationella framgång

Just nu snackades det mycket kring Frans och hans ”If I Were Sorry”. Den största frågan hos många jag pratar med är hur bidraget kommer att tas emot av de internationella jurygrupperna.

Schlagerprofilerna har nosat upp att Frans just nu ser ut att fungera bra internationellt – och har en stigande trend. Han är faktiskt på plats 10 (!) på Storbritanniens virala topp 50-lista på Spotify … Och på plats 41 på Brasiliens motsvarande lista.

Dagens diagram

Här kan det passa fint att starta mitt sätt att få guldkant på finalveckan. Jag kommer nämligen att kunna bjuda på ett nytt spännande diagram för finalen av Melodifestivalen 2016 varje dag. Det kan jag göra tack vare Marcus Björkander i Melodifestivalklubben, som har tagit fram statistik och bilder.

Dagens diagram visar hur många spelningar på Spotify som finalbidragen har …

mf2016_final_spotify

Norbergs nya

Du som inte tycker att diagram är tillvarons höjdpunkt kanske i stället uppskattar Daniel Norbergs parodier på finalbidragen.

Samir raggar röster

Innan jag lämnar er för i dag delar jag med mig av scenen som utspelade sig när jag kom till Stockholms stadshus. Samtidigt som jag närmar mig är Samir Badran och Viktor Frisk på väg in genom portalen. En cyklist på väg hem från jobbet passerar med hjälm och reflexväst.

– Du, glöm inte att rösta på lördag! hojtar Samir.

Cyklisten stannar på lite avstånd och vänder sig om, helt förvirrad.

– Va?

– Bada nakna, hojtar Samir.

– Va?

– BADA NAKNA.

– Okej, svarar cyklisten med liten röst och trampar vidare.

Jag tror inte att hon har sett på Melodifestivalen.

Eurovision-nytt

Sedan i går har två nya bidrag blivit klara till Eurovision Song Contest 2016. Kroatien kommer att tävla med ”Lighthouse” tidigare kända artisten Nina Kraljić. Och det här låter inte alls så dumt, i mina öron!

För San Marinos del var det tidigare klart att man tävlar med den turkiska artisten Serhat. Smart att välja en artist från ett land med en röststark diaspora som inte har något eget bidrag att rösta på – Turkiet har ju fortfarande inte kommit tillbaka till tävlingen. Och nu har vi fått låten: ”I Didn’t Know”.

Dagens hållpunkter: Torsdag 10/3

13.00–21.20: Artisternas första repetitioner på scenen – 30 sekunder från repetitionerna läggs ut löpande på svt.se/melodifestivalen under dagen
13.10–13.45: Panetoz
13.45–14.10: Lisa Ajax
14.20–14.45: David Lindgren
14.55–15.20: SaRaha
15.50–16.15: Oscar Zia
16.25–16.50: Ace Wilder
17.00–17.25: Robin Bengtsson
17.35–18.00: Molly Sandén
19.10–19.35: Boris René
19.45–20.10: Frans
20,20–20.45: Wiktoria
20.55–21.20: Samir & Viktor

Om Morgonsvepet: Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen. För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.