Morgonsvepet lördag: Avgörandet i Ö-vik
Deltävling 4: Örnsköldsvik  Morgonsvepet 

Morgonsvepet lördag: Avgörandet i Ö-vik

Foto: Mariette var genrepspublikens favorit. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Det är dags för avgörandet i Örnsköldsvik – Melodifestivalens sista deltävling!

Mariette är favorit att gå direkt till final. Det var hon som var etta när Melodifestivalklubben frågade genrepspubliken. På andra plats kom Elias Abbas, och om genrepspubliken hade fått bestämma hade Rolandz och Emmi Christensson gått till Andra chansen. Förra veckan blev det intressanta omkastningar från publikundersökningen till det riktiga resultatet, vi får se hur det går den här gången.

Två artister som kämpar mot förkylningar är Olivia Eliasson och Felix Sandman. Felix har också sin självbiografiska känsliga text att tampas med. Han håller ihop sig någorlunda på scenen, men när han kommit backstage har han flera gånger varit i tårar. Han vill inte börja gråta på scen och berättar att det är efteråt som det kommer ut på allvar.

Den unge Elias Abbas fick stor jubel på genrepet och var salig när han kom av scenen. Han har aldrig stått på en så här stor scen förut och skrek ut sin glädje backstage. Artisten kommer från Rinkeby utanför Stockholm och brinner för att visa upp de positiva sidorna från sin hemort.

I programmet i kväll får vi också se Cecilia Frode tolka en svensk klassisk låt, och det blir mycket mer uppsluppet i mellanakten än de senaste veckorna. Dessutom dyker en gästartist upp i numret i form av en kille som vi såg i hälften av alla program i Melodifestivalen förra året.

I kväll smäller det! Klockan 14 kan du lyssna på låtarna. Klockan 19.15 kan du värma upp med införsnack på Melodifestivalens sida på Facebook, och 19.30 börjar som vanligt det stora uppsnacket från SVT Nyheter på SVT Play.

Sedan börjar programmet klockan 20, och direkt efteråt kan du gå över till SVT Play och se på det stora eftersnacket från SVT Nyheter.

Och direkt efteråt släpps alla låtar som tävlat i år, så att du kan lyssna hur mycket som helst, och du kan också se alla program igen. Nu ska det avgöras: vilka går till final, vilka blir de två sista att gå till Andra chansen, och vilka kommer att mötas i duellerna i Andra chansen?

I Morgonsvepet får du senaste nytt från Melodifestivalen 2018 torsdag–söndag varje vecka. Anmäl dig här om du vill ha svepet som e-post.