Morgonsvepet lördag: Avgörandet
Finalen  Morgonsvepet 

Morgonsvepet lördag: Avgörandet

Bild: David Lindgren inleder finalfesten med en ny version av temalåten ”One Together”. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Dagen har kommit – det är dags för finalen av Melodifestivalen!

Det är Benjamin Ingrosso och Felix Sandman som de flesta ser som favoriter inför avgörandet. Internationella jurygrupperna är viktiga i finalen, så vi lät för skojs skull 11 utländska tittare rösta för att se hur det kan tänkas gå. I vår förhandsomröstning vann Benjamin Ingrosso med 24 poängs marginal före tvåan, och Felix hamnade bara på en åttondeplats. Men samtidigt har bloggarna Schlagerprofilerna gjort en likadan undersökning, och där vann Benjamin med bara 11 poäng före just Felix.

Slutresultatet i vår förhandsundersökning där 11 personer från 11 olika länder fick tycka till. Grafik: Marcus Björkander/Schlager-Micke och hans vänner

Och i går kväll var det genrep där de internationella jurygrupperna sätter sina poäng. Både Benjamin och Felix var nöjda med genrepet. Särskilt Felix var helt salig över hur det gått och fick också goda recensioner för sin insats.

När Melodifestivalklubben frågade nästan tusen personer ur genrepspubliken om deras favorit vann Benjamin en övertygande seger före Samir & Viktor. Felix hamnade där på sjätte plats.

För LIAMOO var genrepet en krånglig resa. Hans nummer drabbades av ljudproblem så att han fick sjunga om hela låten. Han satt i greenroom och var nöjd med sitt framträdande, men sedan blev han helt förvirrad plötsligt skickad upp på scen igen. Men han tyckte att det gick bra den andra gången också och tog det med ett leende.

Och i går bytte Renaida och Margaret scenkläder inför finalen – igen. För båda blir det gult. Renaida har en helt ny kreation, och Margaret går tillbaka till sin gula dress som hon använde i Andra chansen.

Renaida hade också ett tufft genrep. Med de nya gula scenkläderna hade hon inte fått fast dosan till sina öronsnäckor ordentligt. Dosan lossnade mitt under framträdandet så att hon fick avsluta med dosan i ena handen. Hon hoppades att jurygrupperna skulle godta numret trots att det plötsligt såg ut som att hon höll i en extra mikrofon.

Renaida avslutade med dosan i handen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Det blir en fullmatad finalshow. Utöver allt vi tidigare kunnat berätta om kommer Helene Sjöholm och vokalistgruppen Solala att tolka en svensk klassiker.

I kväll kan du se fram emot en helkväll. Strax efter klockan 19 startar vi kvällen med ett uppsnack på Melodifestivalens Facebooksida. Klockan 19.15 börjar SVT Nyheters stora uppsnack i SVT Play. Och klockan 20 startar finalen i SVT1. Direkt efteråt ser du eftersnack i SVT1, och efter det är det bara att slå över till SVT Play, där SVT Nyheter fortsätter eftersnacket.

Det finns helt enkelt inga rimliga anledningar att missa det här, Melodifestivalens final hör till allmänbildningen – så nu kör vi!

Finalen – startordning

Läs allt om bidragen genom att klicka på namnen.

1. Mendez
2. Renaida
3. Martin Almgren
4. John Lundvik
5. Jessica Andersson
6. LIAMOO
7. Samir & Viktor
8. Mariette
9. Felix Sandman
10. Margaret
11. Benjamin Ingrosso
12. Rolandz

I Morgonsvepet får du senaste nytt från Melodifestivalen 2018 torsdag–söndag varje vecka. Anmäl dig här om du vill ha svepet som e-post.