Morgonsvepet fredag: Jessica Andersson i nya arbetskläder
Morgonsvepet 

Morgonsvepet fredag: Jessica Andersson i nya arbetskläder

Bild: Jessica Andersson stack ut med helt egna arbetskläder för bidraget på sin repetition. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Lever Dotter upp till förväntningarna? Artisten har seglat upp som oddsfavorit att vinna hela Melodifestivalen, och journalisterna som följt repetitionerna är entusiastiska. Dagens Nyheters Hanna Fahl berömmer ljussättningen och bildproduktionen i det enkla numret och skriver att det är ”många klipp utan att bli alltför rörigt”.

Artisterna repeterade sina bidrag på scen i arenan för första gången i går. För Barbi Escobar blev det för mycket, och hon bröt ihop på scen mitt under repetitionen. Hon skrev låten ”Stark” en tid efter att hennes pappa gick bort, och i bidraget finns en bild på honom på skärmen.

Barbi Escobar hämtade sig snabbt och kunde slutföra repetitionen. Bidraget har hyllats för sin konstnärliga koreografi. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Den här deltävlingen innehåller inte mindre än två latinonummer. Moncho sjunger om sommarfest på Kuba medan Mendez snarare förlägger festen till Sydamerika. Bloggarna Schlagerprofilerna är kritiska mot att två bidrag på ett så liknande tema får slåss i samma deltävling. Tävlingsproducenten Christer Björkman kontrar med att endast det bästa är gott nog för fortsatt tävlande.

Jessica Andersson har fått uppmärksamhet för sin textrad ”dance like a mother”. När artisten repeterade sitt bidrag i Malmö Arena hade både hon och de fyra danstjejerna tröjor med just den texten. I bidraget Party Voice gör hon för första gången på mer än ett decennium ett upptemponummer i Melodifestivalen.

I kväll får bidragen för första gången möta publiken, som också kommer att få tycka till efter genrepet i Melodifestivalklubbens stora publikundersökning. Hur det har gått där vet vi mer om i morgon.

I Morgonsvepet får du senaste nytt från Melodifestivalen 2018 torsdag–söndag varje vecka. Anmäl dig här om du vill ha svepet som e-post.