Morgonsvepet fredag: Felix Sandmans superspurt skapar spänning
Finalen  Morgonsvepet 

Morgonsvepet fredag: Felix Sandmans superspurt skapar spänning

Bild: Felix Sandman är nu Sverigeetta med sitt Melodifestivalbidrag. Här efter Andra chansen i lördags. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Vi är framme vid dan före dan i Melodifestivalen 2018!

Och det hände spännande saker i den här tävlingen. Benjamin Ingrosso har sett ut att rycka till sig en klar ledning – men nu utmanas han på allvar. Av kompisen Felix Sandman. Felix låt fullkomligt rusar på Spotify och är nu Sverigeetta. Benjamin är samtidigt sjua på samma lista.

Men Expertbloggens införpanel ger Benjamin hopp. Vi har frågat utländska tittare från 11 länder, och med tre länder kvar att fylla i röster från är Benjamin nu etta och Felix bara sjua. Om de riktiga internationella jurygrupperna kommer att rösta likadant är en öppen fråga.

Grafik: Marcus Björkander/Schlager-Micke och hans vänner

Förkylningar förmörkar finalhimlen just nu. Vi kunde tidigare berätta att Robert Gustafsson i Rolandz är förkyld – och nu har även Mendez blivit krasslig. Hans fru har halsfluss och har flyttat hem till sina föräldrar för att inte smitta honom, men nu har han ändå fått en åkomma och sparade sig rejält på repetitionen i går.

Nu har artisterna repeterat på finalscenen för första gången. Mariette visade upp nya, bländande vita scenkläder till sitt finalnummer. Margaret testade också nya scenkläder, och för henne är det rött som gäller. Läs mer om repetitionerna i bloggen här.

Nu börjar det också bli klart vad vi kommer att bjudas på i finalshowen på lördag. Enligt urgammal tradition ska fjolårets vinnare nytolkas, och Robin Bengtssons ”I Can’t Go On” kommer att framföras av Caroline af Ugglas tillsammans med Gränslösa röster, en kör med svenskar och asylsökande. Det här kommer att bli en betydligt allvarligare version än originalet.

Desto mer fest blir det i öppningsnumret, där vi kommer att få se en ny version av ”One Together”, Melodifestivalens temalåt. Det blir inslag av EDM och mycket arenakänsla.

I eftermiddag repeteras hela programmet för första gången. Det sker med stängda dörrar, men Expertbloggen finns på plats och ger dig det viktigaste. På kvällen visas hela finalprogrammet sedan upp publikt i det första genrepet. Det är också utifrån framträdandena på det genrepet som de internationella jurygrupperna röstar! Mer om hur det gick där kan vi berätta i Morgonsvepet i morgon.

I Morgonsvepet får du senaste nytt från Melodifestivalen 2018 torsdag–söndag varje vecka. Anmäl dig här om du vill ha svepet som e-post.