Morgonsvepet den 4/2: Så var premiären av Melodifestivalen 2018
Morgonsvepet 

Morgonsvepet den 4/2: Så var premiären av Melodifestivalen 2018

I topp: En chockad John Lundvik har precis ropats upp som finalist. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Det blev en skräll i Karlstad. Många hade tippat Edward Blom, men det var John Lundvik som gick till final från Karlstad.

Folket valde därmed en klassisk ballad direkt till final, och det har inte hänt på tre år. Dessutom ett bidrag från startnummer 2, ett startnummer som hamnat som bäst på fjärde plats de tre senaste åren.

Dessutom gick förhandsfavoriten Benjamin Ingrosso till final. Hans nummer är skapat av Zain Odelstål, samma koreograf som stod för Robin Bengtssons vinnande scenshow 2017. Nu tror flera att Benjamin kan vara med och slåss om slutsegern i finalen.

Premiärprogrammet innehöll också till ett röstningsrekord. Melodifestivalen fortsätter att engagera mer och mer och allt fler använder appen, vilket ledde till att mer än 6,6 miljoner röster skickades in – rekord för en deltävling.

Inför programmet hamnade Renaida i ett drama. Klacken på hennes sko var trasig, och hennes team fick paniklimma. Men artisten upplevde att de inte lyckats helt och att hon var svajig på scen. Nu får hon en ny chans i Andra chansen.

Edward Blom fick nöja sig med en femteplats. Han var nöjd direkt efteråt i greenroom och gladde sig över att inte ha slagit ut någon artist som faktiskt var mycket bättre än han själv.

På torsdag är Morgonsvepet tillbaka från Göteborg! Då tävlar bland andra Samir & Viktor, Jonas Gardell och LIAMOO. Tack, Karlstad!

Benjamin Ingrossos segerjubel i greenroom. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Resultat: Deltävling 1 av Melodifestivalen 2018

Final: John Lundvik
Final: Benjamin Ingrosso

Andra chansen: Renaida
Andra chansen: Sigrid Bernson

5. Edward Blom
6. Kamferdrops
7. Kikki Danielsson

Antal röster: 6 617 451 – rekord för en deltävling. 452 906 kronor skänktes till Radiohjälpen.

I Morgonsvepet får du senaste nytt från Melodifestivalen 2018 torsdag–söndag varje vecka. Anmäl dig här om du vill ha svepet som e-post.