Morgonsvepet den 3/2: Din nyhetssammanfattning från Melodifestivalen 2018
Morgonsvepet 

Morgonsvepet den 3/2: Din nyhetssammanfattning från Melodifestivalen 2018

I topp: Edward Bloms matshow har blivit kontroversiell bland fansen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I går kväll var det genrep i Karlstad. Programmet inleds med One Together, Melodifestivalens temalåt 2018. Och i mellanakten får vi se Ebbot Lundberg göra en ny tolkning av en välkänd låt.

Förhandsfavorit hos de flesta är Benjamin Ingrosso, en artist som hittills har varit betydligt mer avslappnad än förra året. Men han har ett problem på scenen: Hårstråna ställer sig rakt upp av den statistiska elektriciteten i numret. Han har själv ingen plan för att förhindra det, så det återstår att se om han förvandlas till ett penntroll i kväll.

Edward Blom rör upp känslor inför avgörandet. En del fans tycker att han tar inte ska ta proffsartisternas plats. ”Blir man erbjuden att vara man tackar man ja. Men den det bör inte vara mer än någon enstaka med varje år som inte kan sjunga”, säger han, och syftar på sig själv. Nu tippar många att han ska gå direkt till final.

Men när Melodifestivalklubben frågade genrepspubliken var det John Lundvik som skrällde och knep förstaplatsen. Strax bakom slutade Benjamin Ingrosso, följd av Sigrid Bernson. Sedan var det ett hopp ner till Edward Blom på fjärdeplatsen. Vi får se om tittarna röstar på samma sätt i kväll.

Sigrid Bernson avslutar sitt nummer med det berömda Dirty Dancing-lyftet. Hon brukar klara det, men inför genrepspubliken ledde nerverna till att det inte alls blev rakt. Tricket är att tajma så att hon trycker ifrån samtidigt som dansaren lyfter, och nu blir det hårdträning på det momentet för bidrag nummer ett i startordningen.

I dag kan du lyssna på låtarna på SVT Play från kl. 14. Sedan ser du oss i onlineredaktionen försnacka på Melodifestivalens Facebook från 19.15, och från 19.30 är det Uppsnack på SVT Play från SVT Nyheter. Klockan 20 börjar programmet, och direkt efteråt är det Eftersnack på SVT Play från nyheterna.

I Morgonsvepet får du senaste nytt från Melodifestivalen 2018 torsdag–söndag varje vecka. Anmäl dig här om du vill ha svepet som e-post.