Okategoriserade 

Morgonsvepet 7/2 Melodifestivalen 2016: Skrällen

Få Morgonsvepet direkt till din e-post genom att prenumerera.

Det blev skräll i Göteborg ännu en gång i Melodifestivalsammanhang. Samir & Viktor var tippade att gå till final från premiären. I stället blev det Robin Bengtsson som knep platsen. Den andra finalisten blev förhandstippade Ace Wilder.

Robin Bengtsson till final. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Hela resultatet

Final: Ace Wilder – ”Don’t Worry”
Final: Robin Bengtsson – ”Constellation Prize”
Andra chansen: Albin & Mattias – ”Rik”
Andra chansen: Samir & Viktor – ”Bada nakna”
5. Mimi Werner – ”Ain’t No Good”
6. Pernilla Andersson – ”Mitt guld”
Diskvalificerad: Anna Book – ”Himmel för två”

För ett år sedan var det också premiär i Göteborg. Då handlade eftersnacket om kontroverser kring appen.

Den här gången är eftersnacket ett annat. Ungdomsfavoriten Samir & Viktor gick till Andra chansen och musikerfavoriten Robin Bengtsson till final.

Många har befarat att röstningen genom appen gynnar bidragen som talar till det unga publiken. Men att sociala medier-generationens favorit inte går direkt till final tyder på att många fler än dessa tittare röstar med appen. Farhågorna blev inte besannade.

Samtidigt fick vi ett praktfullt röstningsrekord. Appen tycks ha fått tittarna mer engagerade och aktiva än någonsin – en viktig anledning till att den utvecklats, i en tid då telefonröstandet i alla program i tv sviktade allt mer.

Det kom in långt över fyra miljoner röster – trots att det efter diskningen bara fanns sex bidrag att rösta på. Det är ett styrkebesked från tittarna.

Petra Mede och Gina Dirawi i öppningsnumret. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Lång väg till framgången

Bakom kulisserna efter sändningen var tongångarna mycket positiva. En av få missar var att namnet Gernandt uttalades fel. Det måste förstås korrigeras till finalen – men är det inte mer än så har man klarat sig mycket bra en premiär.

Melodifestivalens redaktion har firat i natt tillsammans med artisterna och alla andra som jobbat på plats i Göteborg. Det var en lång väg fram dit. Men till sist blev premiären det program som man hade drömt om.

Nästa gång vi hörs av i Morgonsvepet riktar vi blickarna mot Malmö. Det är ju fem veckor kvar av Melodifestivalen 2016. Härligt!

Om Morgonsvepet

Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen.

För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.