Okategoriserade 

Morgonsvepet 6/2 Melodifestivalen 2016: Avgörandet

Få Morgonsvepet direkt till din e-post genom att prenumerera.

I dag: Premiären!

Ace Wilders avancerade bidrag ”Don’t Worry” var ett av dem som genrepspubliken ville skulle gå till final. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Äntligen är det dags att köra igång. Många har längtat – i kväll klockan 20.00 är det premiär för Melodifestivalen 2016.

Efter diskningen av Anna Books låt ”Himmel för två” tävlar bara sex bidrag. Och när Melodifestivalklubben och Poplight.se frågade genrepspubliken pekades tre av dem ut som stora favoriter att ta sig vidare: Ace Wilder, Samir & Viktor och Robin Bengtsson.

Gapet ner till de tre övriga var stort. I vanliga fall brukar inte en så stor differens förändras mellan genrepspublik och den röstande tv-publiken. I så fall är det dessa tre som gör upp om de två finalplatserna, medan Albin & Mattias, Mimi Werner och Pernilla Andersson gör upp om den sista Andra chansen-platsen. Men skrällar har inträffat förr i deltävlingar i Göteborg.

På genrepet i går kväll fick vi se en varierad show med extra allt. Det blir flera stora livenummer, och dessutom får Sverige se de nya avsnitten av Jonas Gardells schlagerskola och flera andra inslag. Varje vecka har ju Gina Dirawi sällskap av en ny profil i Melodifestivalen 2016. Den här gången är det Petra Mede som är gästprogramledare, samma Petra som kommer att leda hela Eurovision Song Contest om några månader.

Och nu börjar det röra på sig på allvar ute i Europa. Samma kväll som vi svenskar har premiär är det deltävlingar i Ukraina, Ungern, Finland, Litauen och Island. Snart kommer en lavin av färdiga bidrag till Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm – men inte riktigt än.

Uppladdning med förhinder

Anna Book kunde le igen efter kärleken från genrepspubliken. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Allt har inte gått som planerat i upptakten inför Melodifestivalen 2016. Och det är normalt – när det handlar om tävling och direktsändningar inträffar alltid oförutsedda händelser under resans gång.

Men att ett av bidragen skulle diskvalificeras hade ingen räknat med. Nu har Anna Book antagit SVT-erbjudandet om att framföra sin låt utom tävlan. Det sker som en mellanakt en bit efter att de tävlande bidragen framförts.

Något liknande har aldrig inträffat i den moderna Melodifestivalens historia. Det var starkt att se Anna gå ut på scenen efter alla känslostormar på fredagens genrep. Allt stannade upp backstage. Alla gick fram till närmaste monitor och tittade som fängslade. Och efteråt applåderades det i alla skrymslen och vrår i Scandinavium.

Anna Book har jobbat stenhårt på sitt bidrag och lagt ner sin själ i det, och hon har inget att göra med att bidraget blev diskat. Det handlade helt om låten. Publiken i arenan hade förstått detta och gav artisten kvällens längsta och mest kärleksfulla applåd.

Direkt efter genrepet kunde vi på svt.se/melodifestivalen berätta att planerna redan spikats för att toppnamnen Fredrik Kempe, David Kreuger och Camilla Läckberg ska skriva en låt till Anna Book som de ska skicka in till Melodifestivalen 2017. Det här behöver alltså inte vara slutet på resan.

På genrepet fanns annars flera inslag att slipa på. Framför allt kom ett långt avbrott innan Robin Bengtssons bidrag. Skälet var teknikproblem med LED-podiet som han står på i numret.

Men slutsatsen bakom kulisserna var ändå att det här var ett bra första genrep. Det är snarare regel än undantag att något händer på det genrepet inför premiären på en Melodifestivalturné. På lördagseftermiddagen kör produktionen planenligt det andra och sista genrepet, och sedan är förhoppningsvis detaljerna på plats.

Melodifestivalen firar 15 år på turné – nu kör vi!

Om Morgonsvepet

Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen.

För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.