Okategoriserade 

Morgonsvepet 5/2 Melodifestivalen 2016: Diskningen

Vissa tycker att jag kan mycket om Melodifestivalen.

Jag är ingenting mot det Eurovisionfan som i går eftermiddag lyssnade på 30-sekundersklippet av Anna Books ”Himmel för två”. Och direkt hörde att det hade samma melodi som ett bidrag på engelska. Som tävlade i Moldaviens melodifestival. År 2014. Och tog sig till topp 40.

Därmed var ett stycke Melodifestivalhistoria ett faktum.

Tävlingsledningen konstaterade snabbt att det är samma låt som ”Himmel för två” och gjorde det enda möjliga. Låten är diskad från Melodifestivalen 2016. Både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest har tydliga regler om att tävlingsbidragen inte får vara vara utgivna sedan tidigare.

Blytungt för alla. Inte minst Anna Book, som verkligen har lagt ner sig själ i sin medverkan. När jag träffade henne i onsdags brast hon ut i tårar bara när hon skulle berätta om låten – så mycket betyder den för henne.

– Vi har erbjudit henne att vara gästartist utom tävlan, men hon kommer inte att svara på det i kväll. Hon är så chockad att man inte kan kräva det. Vi får se hur hon mår i morgon och ställer sig till erbjudandet då, sade Christer Björkman på presskonferensen på torsdagskvällen.

Christer Björkman och Melodifestivalens projektledare Anette Helenius på presskonferensen på torsdagskvällen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

 Diskades – minuter före sändning

Man får gräva djupt i historien för att hitta något liknande fall. Närmast i den moderna Melodifestivalen kommer när artisten Nathalie Family visade sig vara för ung för att få framföra sin låt 2003. Det var ett tiotal dagar innan sändning. I stället blixtinkallades DeDe Lopez som i stället tävlade med låten. I Webbjokern inför Melodifestivalen 2012 diskades också fem bidrag under pågående tävling.

Men mina vänner i Melodifestivalklubben påpekade att det har förekommit mer dramatiska diskningar i äldre tid. Strax före tävlingen i Melodifestivalen 1962 kom det fram att en av kompositörerna, Olle Adolphson, hade missförstått reglerna. Hans melodi ”Kärlek och pepparrot” hade framförts offentligt före tävlingen, vilket stred mot reglerna. Olle Adolphson trodde att det räckte med att den inte var förlagd, och diskvalificeringen var därmed ett faktum – bara några minuter före sändning.

På nätet i två månader

Faktum är att det den här gången inte hade behövt dröja till torsdagen tävlingsveckan innan misstaget uppdagades. Informationen fanns öppet tillgänglig på nätet så att alla hade kunnat upptäcka det. Den var bara väldigt svår att pussla ihop.

I en artikel i Gefle Dagblad från december framgår låtens ursprungliga engelska titel. Och att ett bidrag med den titeln av dessa låtskrivare tävlade i Moldavien 2014 framgår på det moldaviska tv-bolagets webbplats.

Men ingen svensk eller utländsk entusiast, journalist eller musikarbetare upptäckte det på mer än två månader. Det krävdes att 30-sekunder av låten lades upp på svt.se/melodifestivalen för att ett fan skulle reagera. Och det är nog så imponerande i mina ögon.

Anna Book tidigare på torsdagen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Spännande fortsättning

Artisterna på välkomstfesten i Göteborg hamnade nästan tillfälligt i skymundan. Men nu blickar vi fram emot premiären av hela Sveriges fest, som är mindre än två dygn bort.

På torsdagens repetitioner drog Samir & Viktor uppmärksamhet åt sig med en vattenshow och bara överkroppar. Och som avslutning på programmet visade Ace Wilder upp ett extremt tekniskt nummer fyllt av raffinerade specialeffekter. Du hittar allt om repetitionerna på webbplatsen.

I dag väntar nya repetitioner, som vi kommer att bevaka steg för steg. Här repeterar artisterna i sina scenkläder för första gången, och på kvällen är det generalrepetition av hela programmet, inklusive öppningsnummer och mellanakter, i ett fullsatt Scandinavium.

Fortsättningen kommer att bli minst sagt spännande.

Om Morgonsvepet

Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen.

För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.