Okategoriserade 

Morgonsvepet 4/2 Melodifestivalen 2016: Artisterna på scen

Dags för det andra Morgonsvepet under Melodifestivalen 2016 – du kan få morgonrapporterna direkt till din e-post genom att prenumerera.

SVT hänvisade Ace Wilder till att repetera på scenen redan i går. Anledningen var avancerad teknik som produktionen ville testa. Foto: Lina Åhman/SVT

I dag: Se artisterna på scen

Torsdagar i Melodifestivalen betyder smygtitt från artisternas repetitioner. Alla bidrag repeterar på scenen med full produktion. Sista gången som varje artist (eller duo) sjunger igenom sin låt bandas det. Artisterna och deras arbetslag kollar sedan igenom hur det blev tillsammans med SVT – och det får du också göra.

Du kommer att kunna se ett kort klipp med ljud och bild från repetitionen av vart och ett av de sju bidragen på svt.se/melodifestivalen. Många av er är otåliga och väntar lika ivrigt som vi (inte minst jag) har gjort, och därför publicerar vi sedan ett antal år smygtitten från respektive repetition så snabbt som möjligt. Klippen kommer alltså upp på webbplatsen löpande under dagen och den tidiga kvällen.

För SVT är det också en spännande dag. Både Samir & Viktor och Ace Wilder testar specialeffekter som inte förekommit i Melodifestivalen tidigare. Exakt hur effekterna funkar har varit hemligt fram tills artisterna står på scenen i dag – men nu ska sanningen fram. Och det är fortfarande oklart om alla effekter kommer att kunna användas eller om något måste strykas.

På kvällen svidar artisterna och alla andra om till festkläder. Göteborg bjuder in till välkomstmiddag för att officiellt inviga den första deltävlingen av Melodifestivalen 2016. Vi kommer förstås att vara på plats och ge er det bästa på svt.se/melodifestivalen och på våra sociala medier.

Får ny roll efter SVT:s avtalsmiss. Foto: TT

Charlotte Perrelli går från programledare till artist

I går onsdag reste artisterna till Göteborg. På de så kallade torr-repen fick de känna på sina bidrag för första gången på plats, och mycket smått och gott kom fram. Jag rapporterade under hela dagen i bloggen.

Bland annat fick vi veta att Melodifestivalveteranen Velvet värvats som stylist åt Mimi Werner – och att Ace Wilder på grund av den avancerade tekniken i sitt bidrag hänvisades att repetera på scenen i arenan redan första dagen.

Efter ett dramatiskt inlägg på Instagram undrade vi i går hur det stod till med Anna Book. Men som vanligt i Melodifestivalen var det mer rök än eld – hon ska inte vara hindrad från att gå för fullt på lördag. Däremot är det ett dåligt knä som spökar som så småningom kommer att kräva operation.

På svt.se/melodifestivalen kom också en första smygtitt på premiärprogrammets mellanakt.

Från projektledningens håll kom också ett stort principbeslut. Charlotte Perrelli kommer inte längre att ha rollen som gästprogramledare i deltävlingen nästa vecka. I stället kommer hon att medverka med en utökad artistisk del. Anledningen till vändningen är att SVT gjort en avtalsmiss. Eftersom Charlotte medverkat i reklam i nära anslutning till programmet kan hon inte vara SVT-programledare som det var tänkt.

Om Morgonsvepet

Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen.

För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.