Okategoriserade 

Morgonsvepet 3/2 Melodifestivalen 2016: Nu kör vi!

Efter månader av förberedelser – nu kör vi!

Christer Björkman har en ny seger i Eurovision Song Contest i sikte och ser vinnarkandidater i alla fyra deltävlingar. Kanske får vi se vinnaren av Melodifestivalen 2016 redan på lördag?

Under Melodifestivalen 2016 kommer jag att bjuda på ett dagligt morgonsvep, som du just nu läser den första upplagan av. Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får man samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen.

För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.

I dag: Artisterna på plats

Melodifestivalen 2016 har premiär i Göteborg, och i dag på morgonen reser alla veckans artister till stan. Under dagen kommer de att öva sina bidrag på de så kallade torr-repen inför SVT-produktionen. Exklusivt på svt.se/melodifestivalen kan du följa vad som händer, både här i bloggen och på vår förstasida.

Redan klockan 11.30 kommer den första stora hållpunkten. Då publicerar vi bidragbiblarna för den första deltävlingen – artiklar med alla veckans låttexter där du också får alla fakta om bidragen, till exempel namnen på alla som kommer att finnas på scen och vilken rekvisita som kommer att användas. Sedan kan spekulationerna ta fart på allvar!

På kvällen kommer journalisterna som är på plats i Göteborg att få lyssna på veckans låtar. Vi på svt.se/melodifestivalen är också på plats ger dig överblick genom att intervjua journalisterna om vad de tyckte.

Anna Book. Foto: Felicia Holte

Repetition med förhinder för Anna Book?

Artisterna har repeterat bidragen i en lokal i Stockholm under januari. De senaste veckorna har de sista pusselbitarna fallit på plats och bidragens utformning spikats.

En som precis på slutet fått en motgång är Anna Book. Hon kommer precis som alla vi andra att vara i Göteborg nu på onsdagen men rapporterar på sin Instagram att hon just nu inte får repetera. Läkare och kiropraktor har sagt att hon måste ta det lugnt. Vi hänger med och håller tummarna för henne när det är dags för rep i dag.

På Eurovisionfronten tätnar samtidigt spänningen. Bara fem av bidragen är klara så här långt – vilket betyder att massor kommer att avgöras de kommande veckorna. Den senaste låten som kommer att ljuda i Eurovision i Globen kom i måndags, då Spaniens bidrag blev klart. I expertjuryn som var med och valde satt bland andra vår egen Loreen.

Morgonsvepet kommer att byggas på och utvecklas under Melodifestivalturnéns gång. Om du vill vara säker på att inte missa någonting är det bara att prenumerera via e-post. Nu packar jag resväskan för avfärd mot Göteborg – nästa rapport kommer därifrån!