Okategoriserade 

Morgonsvepet 10/2 Melodifestivalen 2016: Mot Malmö

 

Morgonsvepet_Svart_text

Kul att många redan valt att prenumerera på Morgonsvepet – om du också vill ha det direkt till din e-post är det bara att meddela oss här.

David Lindgren. Foto: Felicia Holte/SVT

I dag: Få första glimten av bidragen

Oerhört tidigt på onsdagsmorgonen rullar Melodifestivaltåget mot Malmö. Artisterna i den andra deltävlingen kommer till stan för att repetera på plats för första gången.

Ni vet kanske hur ”torr-repen” går till vid det här laget – artisterna gör hela sina framträdanden på en uppritad yta backstage som är lika stor som scenen för att alla inblandade ska få koll på tekniken.

På svt.se/melodifestivalen och ingen annanstans får du en inblick i vad som händer i den här annars slutna världen. Fram till Melodifestivalen 2011 fick vi som regel bara se enstaka reportage från torr-repen. När jag började med webbplatsen till 2012 tyckte vi att vi skulle öppna torr-repen mer, och sedan dess kan du följa dem här hela onsdagarna.

Under dagen kommer jag att sitta på plats och blogga om artisternas eskapader, och det kommer också att finnas en bevakning direkt på vår förstasida.

Unika scenshower

Sett till förhandssnacket kan trenden med scenshower fortsätta. I en intervju på svt.se/melodifestivalen på tisdagen lovar David Lindgren ytterligare ett unikt grepp som aldrig gjorts förut – den här gången handlar det om effekter med laser. Han har också beskrivit bidraget som en ”vinnarlåt”, så det är tydligt att David Lindgren siktar högt i år.

Isa är en annan som spänner bågen – den här gången med en ballad. ”Det som kommer hända på scen kommer vara sjuk unikt”, har Isa tidigare berättat för oss.

Vad låtarna handlar om och vad och vilka som kommer att finnas på scen kan du se i veckans bidragsbiblar, som kommer upp på förstasidan på webbplatsen klockan 11.30 i dag.

Artisterna i Melodifestivalen 2016 i Malmö

 1. David Lindgren – We are Your Tomorrow
  Låtskrivare: Anderz Wrethov, Sharon Vaughn, Gustav Efraimsson
 2. Victor och Natten – 100%
  Låtskrivare: Dag Lundberg, Melker, Jesper Lundh
 3. Molly Pettersson Hammar – Hunger
  Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Lisa Desmond, Anton Hård af Segerstad, Molly Pettersson Hammar
 4. Isa – I Will Wait
  Låtskrivare: Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Nikki Flores
 5. Krista Siegfrids – Faller
  Låtskrivare: Krista Siegfrids, Gabriel Alares, Magnus Wallin, Gustaf Svenungsson
 6. Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson – Håll mitt hjärta hårt
  Låtskrivare: Patrik Isaksson, Tommy Nilsson, Uno Svenningsson
 7. Wiktoria – Save Me
  Låtskrivare: Jens Siverstedt, Lauren Dyson, Jonas Wallin

Stabil tittarsiffra

Sedan det senaste morgonsvepet har vi fått veta att högst respektabla 3,28 miljoner (siffran kommer att slutjusteras och bli något högre i dagarna) såg premiären av Melodifestivalen 2016 i gammel-tv i lördags.

Jag tror inte att de blev besvikna. Tv-redaktionen verkar till fullo ha omfamnat tanken på att Melodifestivalen ska vara en fest, och för mig som tittare (hemma i soffan på söndagen) landade det helt rätt. Hoppas bara att manusgänget inte brände av alla sina bästa skämt direkt, för jag har sällan sett en roligare sändning av Melodifestivalen.

Charlotte Perrelli. Foto: TT

Charlotte Perrelli – som gästartist

Den här veckan får Gina Dirawi sällskap av Charlotte Perrelli – men inte som programledare. Förra veckan blev det ju klart att SVT gjort ett fel i kontraktet som leder till att Charlotte får nöja sig med att medverka som gästartist.

Det har viskats att det här innebär att hon kommer att medverka i exempelvis öppningsnummer och mellanakter men inte stå bredvid Gina med manuskort i hand och presentera bidrag. I så fall blir det något som liknar Anna Books roll i lördags.

Som artist får Anna Book medverka i reklam på ett friare sätt än en SVT-programledare, och uppmärksamma festivalsurfare kunde se henne i en annons redan dagen efter att hon sjöng ”Himmel för två” som mellanakt i programmet.

Lugnet före Eurovision-stormen

Nu riktar vi alltså blickarna mot det gamla Eurovisionfästet Malmö – en stad som alltid har tagit emot Melodifestivalen med öppna armar och skapat hög stämning i arenan. Och vi kan gott fokusera på vår egen festival för stunden, för ute i Europa har det inte hänt mycket sedan senast.

Pierre’s Schlager hinner följa de europeiska förehavandena mycket mer ingående än jag. Han rapporterar att Litauen mitt under pågående programserie i sin melodifestival har bestämt sig för att flytta fram finalen två veckor – och lägga till två nya kvalprogram.

Undrar hur pressen skulle reagera om Christer Björkman nu plötsligt tillkännagav att vi kommer att få en deltävling fem och sex?

Om Morgonsvepet: Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen. För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.