Moncho maxar allt i Melodifestivalen 2018
Deltävling 3: Malmö  Inför Melodifestivalen 2018 

Moncho maxar allt i Melodifestivalen 2018

Startnummer 3 i deltävling 3: Malmö. Artist: Moncho. Bidrag: ”Cuba Libre”. Låtskrivare: Jimmy Jansson, Moncho Monserrat, Axel Schylström, David Strääf och Markus Videsäter.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Moncho är en uppskattad artist från hiphopscenen, både solo och som en del i gruppen ”Löst folk”. Bror till rapparen Dani M, som syntes i en mellanakt i Andra chansen i Melodifestivalen 2017.

Moncho om ”Cuba Libre”

Show 100 % | Udda 50 % | Tempo 100 % | Humor 100 % | Dans 100 %

• Låten:
– Det är en glad snabb fartfylld låt med mycket energi, glädje och dans. Jag tror inte att man kan stå still när man hör den. Stilen är en blandning av soca, reggeaton och hiphop.

• Budskap:
– Budskapet är inte så djupt, det handlar mer om att man ska ha kul och må bra, och framför allt drömma sig bort till en varmare gladare plats än den där man kanske är i sin vardag. Jag tänker på en sandstrand med en god kall drink i handen, sol, mycket musik och kärt sällskap. Jag tror att det blir perfekt i februari, mitt i slasket.

• Melodifestivalreferens: Etzia – ”Up”
– Jag känner henne sedan länge och gillar hennes musik, hon är en väldigt duktig artist. Parallellen mellan min låt och hennes är glädjen och det positiva budskapet, energin.

Malmö den 11 februari 2017. Etzia stack ut med dansare på rullskridskor men fick lämna tävlingen med en sjätteplats. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gustavs överkurs

Även om han inte rappar i bidraget är Moncho en av få i Melodifestivalen 2018 som har beröringspunkter med hiphopen.

Inför festivalen 2017 talade Christer Björkman om att vi hade fått ett litet genombrott för genren i tävlingen. Nano har en bakgrund som refrängsångare inom hiphopen och slutade finaltvåa. Men för Allyawan och Adriana, som stod för de egentliga hiphoplåtarna, blev det bottenplatser i deltävlingarna.

Men resultaten 2017 betydde inte alls en tvärnit för hiphop i tävlingen, enligt Christer. Tvärt om fanns det starka bidrag inom genren som var på vippen att komma med i urvalet 2018. Bli inte förvånad om det kommer mer hiphop i Melodifestivalen nästa år.

Missa inte:

Hela listan: Alla artister och låtar i Melodifestivalen 2018
Alla Inför Melodifestivalen 2018-bloggar – ett nytt bidrag om dagen